Het Europees Parlement stelde woensdag precieze spelregels vast waarmee burgers zich beter hoorbaar kunnen maken in Brussel via een burgerinitiatief. Met een miljoen handtekeningen uit zeven verschillende EU-landen komt een onderwerp op de Europese agenda. GroenLinks is blij dat het Europees Parlement in de onderhandelingen met de Europese ministers de drempel tot een burgerinitiatief zo laag mogelijk heeft gehouden. Enige minpunt is dat de meeste EU-landen bij ondertekening ook een paspoortnummer mogen vragen.

Voorstel op de agenda zetten

Het burgerinitiatief geeft inwoners van de Europese Unie de mogelijkheid om een voorstel op de Europese agenda te zetten. Wanneer een miljoen handtekeningen verzameld zijn, is de Europese Commissie verplicht het voorstel te behandelen en te beargumenteren waarom zij er al dan niet een officieel wetsvoorstel van maakt. Dit nieuwe democratische instrument komt voort uit het Verdrag van Lissabon, maar de precieze regels moesten nog worden vastgesteld. Het Europees Parlement en de raad van Europese ministers hebben na onderhandelingen een compromis bereikt, dat nu door het Europarlement officieel bekrachtigd is.

In persoon toelichten

“Het Europees Parlement wilde het burgerinitiatief zo toegankelijk mogelijk maken”, zegt Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks. De Europese Commissie wilde dat ondertekenaars uit tenminste negen verschillende EU-landen moesten komen, maar het Europees Parlement erin geslaagd die drempel naar zeven te verlagen. “Organisatoren die voldoende handtekeningen weten te verzamelen mogen hun voorstel bovendien in persoon komen toelichten bij de Europese Commissie en in het Europees Parlement”, vertelt Sargentini.

Nummer van paspoort

Sargentini betreurt het dat het Europarlement niet heeft kunnen voorkomen dat achttien landen burgers verplichten om het nummer van een identiteitsbewijs te vermelden wanneer zij op straat of online een burgerinitiatief ondertekenen: “Dat schrikt mensen af. Sommigen zullen vrezen voor identiteitsfraude. Gelukkig behoort Nederland tot de landen waar niet om het nummer van een paspoort of identiteitskaart zal worden gevraagd.”