Het Europees Parlement debatteerde deze week over de toekomst van het Europees beleid voor gelijkheid van vrouwen en mannen. Marije Cornelissen, woordvoerder vrouwenrechten namens de Groene fractie wilde van Commissaris Reding (justitie, grondrechten en burgerschap) weten hoe zij genderongelijkheid gaat aanpakken.

"Wij zullen over vier jaar niet beoordeeld worden op welke mooie voornemens we gemaakt hebben, maar wat we als EU voor elkaar hebben gekregen. Wat doen we bijvoorbeeld om meer vrouwen in hogere politieke en bestuurlijke functies te krijgen? Hoe bestrijden we de ongelijke verdeling van zorgtaken tussen vrouwen en mannen? De Commissie moet hiervoor met concrete beleidsvoorstellen komen, zoals quota voor vrouwen in bestuursraden en betaald vaderschapsverlof".

Transgenders

Verschillende voorstellen van Marije Cornelissen werden vandaag overgenomen in de stemming over adviezen voor een nieuwe genderstrategie voor 2010-2014. Dankzij GroenLinks vraagt het rapport ondermeer aandacht voor de positie van transgenders:

"Ik ben zeer tevreden dat dit Parlement onze oproep heeft gesteund om transgenders mogelijkheden te bieden voor geslachtsverandering. Dat vraagt om betere informatievoorziening en vergoeding door verzekeraars. Een nieuwe genderstrategie voor de EU moet bovendien maatregelen bevatten om discriminatie van mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan te bestrijden."

Ook roept het rapport op om bestaande regels voor gelijke behandeling beter na te leven. "Landen komen Europese verplichtingen over gelijke behandeling niet goed na. De Europese Commissie moet landen voor het Hof dagen als zij weigeren om Europese anti-discriminatieregels in de praktijk te brengen", aldus Cornelissen.

Bescherming tegen geweld

Het bestrijden van geweld tegen vrouwen moet een ander belangrijk onderdeel worden van de nieuwe strategie voor gelijkheid van vrouwen en mannen. Het Europees Parlement roept de Commissie op om met een richtlijn te komen die EU-landen verplicht maatregelen te nemen om geweld aan te pakken.

Cornelissen: "De huidige cijfers over geweld tegen vrouwen in Europa zijn schrikbarend. GroenLinks wil daarom dat de EU concrete maatregelen neemt, zoals een Europese beschermingsbevel, zodat slachtoffers van geweld zich ook buiten Nederland veilig kunnen voelen."

Het Europees Parlement nam nog een andere eis van GroenLinks over: de volgende Commissie moet streven naar een gelijk aantal vrouwelijke en mannelijke Eurocommissarissen. Cornelissen: "Als de Commissie wil dat vrouwen goed vertegenwoordigd zijn in topposities, moet ze bij zichzelf beginnen. Nu zijn slechts 8 van de 27 commissarissen vrouw. Dat is niet van deze tijd."