Het Europees Parlement is kritisch over de justitieplannen van de Europese Commissie en de Raad van Ministers, zo bleek vandaag. Privacy- en vluchtelingenbescherming mogen niet worden ondermijnd door het zogenaamde Stockholmprogramma, waarin de langetermijnplanning van de EU op het gebied van justitie wordt beschreven.

"De Europese Raad van regeringsleiders, die het Stockholmprogramma in december vaststelt, kan de kritiek van het Europarlement maar beter ter harte nemen," waarschuwt Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks. "Dankzij het Verdrag van Lissabon beslist het parlement mee over de wetgeving die uit het Stockholmprogramma voortvloeit. We kunnen dan de voet dwars zetten wanneer de privacy te grabbel wordt gegooid."

Privacy

"De Europese justitieministers hebben samen een natte droom, waarin zij de persoonsgegevens van hun burgers vrijelijk met elkaar uitwisselen," constateert Sargentini. "Dit beschikbaarheidsbeginsel ondergraaft de privacy. Wanneer onrechtmatig verkregen of foutieve informatie door tal van nationale databanken gaat zwerven, of verkeerd wordt aangewend, kunnen burgers en vreemdelingen daar eindeloos last van ondervinden. Het Europees Parlement plaatst terechte kanttekeningen bij het beschikbaarheidsbeginsel, hoewel de kritiek steviger had mogen zijn. Ook is het parlement nog lang niet overtuigd van de noodzaak om, à la de Verenigde Staten, allerlei gegevens op te slaan over reizigers die de EU binnenkomen en verlaten."

Discriminatie

"Bij de bestrijding van discriminatie toonde het Europarlement zich dan weer bekrompen," stelt Sargentini vast. "Ik baal ervan dat we, door toedoen van de christendemocraten, de brede ontwerp-richtlijn tegen discriminatie ongenoemd laten. Dit wetsvoorstel heeft mijn voorganger Kathalijne Buitenweg door het Europarlement geloodst. Het wordt door een handvol lidstaten, Duitsland voorop, geblokkeerd in de Raad van Ministers. Dit was een uitgelezen kans om de druk op Berlijn op te voeren: de Duitse regering moet haar categorische Nein inslikken en gaan onderhandelen."

Vluchtelingenverdrag

Judith Sargentini is blij dat het Europees Parlement naleving van het Vluchtelingenverdrag eist. "Dat is helaas geen overbodige oproep. Zie bijvoorbeeld de Italiaanse praktijk om bootvluchtelingen linea recta terug te sturen naar Libië. Een betere bescherming van vluchtelingen brengt met zich mee dat de noordelijke EU-landen de opvang van asielzoekers niet op de zuidelijke mogen blijven afschuiven. Het parlement vraagt terecht om een bindend mechanisme voor een eerlijker verdeling van asielzoekers."