De grote coalitie in het Europees Parlement, waartoe PvdA, D66, VVD en CDA behoren, hebben hun onderlinge strijd over de aanpak van Luxleaks uitgevochten. Ze willen nu de parlementscommissie voor Economische Zaken twee rapporten laten opstellen over Luxleaks. GroenLinks zet zich ondertussen nog steeds in voor een zwaarder middel: een volledige parlementaire enquête.

Bas Eickhout, delegatieleider van GroenLinks: “Het is op zich prima dat de ECON-commissie deze twee rapporten gaat opstellen, maar het is niet voldoende om alles op tafel te krijgen. Een parlementaire enquête zorgt voor meer druk om een einde te maken aan business as usual van EU-landen en de Europese Commissie.”

De Europese Groenen hebben bijna het benodigd aantal handtekeningen om het verzoek tot een enquête ter stemming te brengen. Dan kan een speciale commissie breder en dieper in de problematiek duiken, omdat Europarlementariërs uit verschillende parlementscommissies en met verschillende expertises in zo'n onderzoekcommissie zitting nemen. Verschillende maatschappelijke organisaties en vakbonden spraken alvast hun steun uit voor het voorstel van de Groenen.

Pas diepgravend onderzoek met parlementaire enquête

Want pas met een parlementaire enquête is diepgravend onderzoek naar het mogelijk overtreden van EU-wetgeving mogelijk, stelt Eickhout. Alleen zo kunnen we een gedegen analyse maken van mogelijke oneerlijke concurrentie.  Bovendien krijgt een parlementaire onderzoekcommissie meer menskracht en middelen tot haar beschikking.

“Politiek gezien weegt een enquête zwaarder en zijn er meer mogelijkheden om belangrijke documenten te krijgen. Ook is het weigeren om informatie te verstrekken door bijvoorbeeld minister een stuk moeilijker bij een openbaar onderzoek door het Europarlement.”

De Europese Groenen hopen volgende week de benodigde handtekeningen binnen te hebben. Eickhout heeft zijn Nederlandse collega’s nadrukkelijk verzocht te tekenen en hoopt dat zij niet zullen verzaken om hun steun te geven aan een parlementair onderzoek.