‘Frustrerend’, zo kenschetste EU-buitenlandcoördinator Javier Solana de situatie in het Midden Oosten tijdens een debat met het Europees Parlement vorige week. In een resolutie riepen de Europarlementariërs Israël op het isolement van de Palestijnse leider Arafat te doorbreken en nodigden hem en de Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres uit voor een gezamenlijk gesprek met het Europees Parlement.
Het Europees Parlement prijst het initiatief van Avraham Burg, voorzitter van de Knesset (het Israëlisch parlement) in zijn voornemen een bezoek te brengen aan de Palestijnse Wetgevende Raad (het Palestijns parlement). GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk: “Dit soort initiatieven zijn moedig en noodzakelijk om de dialoog tussen de partijen in stand te houden. De uitnodiging van het Europees Parlement van Arafat en Peres ligt in het verlengde van die doelstelling.”
Het Europees Parlement heeft zware kritiek op premier Sharon, die in een Israëlische krant zei dat hij het betreurde dat de Palestijnse leider Arafat niet reeds 20 jaar eerder tijdens de oorlog in Libanon is gedood. De gezamenlijke resolutie van alle fracties, die het Europees Parlement afgelopen donderdag aannam, was dan ook met name gericht aan de Israëlische regering.
Vernieling
Unaniem veroordeelde het Europees Parlement de grootschalige vernieling van Palestijnse infrastructuur door het Israëlische leger. Veel van deze projecten, zoals het vliegveld van Gaza, een Palestijns radiostation en het hoofdkwartier van de politie, zijn met Europees geld gebouwd. De EU houdt zich dan ook het recht voor om in de toekomst compensatie voor de veroorzaakte schade te eisen.
Voor opschorting van het Associatieakkoord, het handelsverdrag tussen de EU en Israël, was geen meerderheid. De Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, pleit er al enige tijd voor dit middel serieus te overwegen. In plaats daarvan werd slechts benadrukt dat Israël zich aan mensenrechtenclausule van het Associatieakkoord moet houden.
Weigering
De Groene/EVA-fractie stelde voor om de groep van inmiddels 200 reservisten van het Israëlische leger, die weigeren nog langer dienst te doen in de bezette gebieden, openlijk een hart onder de riem te steken, omdat zij zich verzetten tegen het misbruik en de vernedering van Palestijnen in de bezette gebieden. De christen-democratische-fractie verzette zich hier hevig tegen en dreigde met afwijzing van de hele resolutie indien dit werd opgenomen. Uiteindelijk is dit dan ook buiten de resolutie gebleven. Momenteel beraden de overige fracties zich over de wijze waarop ze, buiten de resolutie om, duidelijk kunnen maken, dat zij de actie van de reservisten steunen.