Het Europees Parlement heeft een stemming over de upgrade van de betrekkingen met Israël uitgesteld. De Groenen drongen hierop aan vanwege de aanhoudende erbarmelijke situatie in Israël en de bezette gebieden. Joost Lagendijk is blij met de uitkomst: "Intensivering van de relatie op dit moment is een verkeerd signaal."

"Er moet pas een intensivering met Israël komen als er duidelijk voortgang is in het vredesproces en de humanitaire crisis in de Gaza-strook voorbij is," aldus Lagendijk. Het is onduidelijk wanneer het Europees Parlement zich opnieuw over deze kwestie zal buigen.

Bezoek Tzipi Livni
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken en kandidaat voor het premierschap bij de verkiezingen in februari, Tzipi Livni riep afgelopen dinsdag in het Europees Parlement op om de stemming niet uit te stellen en vóór de upgrade te stemmen. Volgens haar waren Europa en Israël eensgezind in hun streven naar vrede. De twijfel om voor de overeenkomst te stemmen zou slechts voortkomen uit een imagoprobleem dat Israël heeft.

Lagendijk vindt dat Livni te gemakkelijk haar verantwoordelijkheid afschuift: "Israël draagt bij aan een slecht imago door het internationaal recht te schenden. De collectieve bestraffing van de Gaza-strook, die steeds meer op uithongering gaat lijken, is op geen enkele manier goed te praten of uit te leggen. Hoewel de betrekkingen met Israël erg belangrijk zijn, kunnen we onmogelijk ja zeggen terwijl deze situatie voortduurt."

Geen goedkeuring blokkade Gaza
De Groenen hebben al vaker gezegd dat ze op zijn minst een verbetering van de situatie verwachten of een stap op weg naar vrede. "Gelukkig heeft een meerderheid van de europarlementariërs op het laatste moment ingezien dat een goedkeuring van een upgrade nu, neerkomt op een goedkeuring van de ellende in Gaza," aldus Lagendijk.

In februari kondigden de regeringsleiders van de EU al aan dat zij Israël wilden toestaan om deel te nemen aan samenwerkingsprogramma’s van de Europese Unie. GroenLinks is groot voorstander van nauwer samenwerken met de buren van de EU, maar meent dat er duidelijkere voorwaarden moeten worden gesteld op het gebied van mensenrechten en democratie.