Het Europees Parlement toonde zich dinsdag geen voorstander van de toekenning van stemrecht aan immigranten die langdurig in de EU wonen. Het door GroenLinks gesteunde verslag over Europees burgerschap werd afgewezen door de christen-democraten en de helft van de liberalen.

Immigranten die langer dan vijf jaar legaal in de EU verblijven moeten het recht krijgen om te stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen en bij Europese verkiezingen, vindt europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Dit komt ten goede aan de politieke participatie van degenen die langdurig in een Europees land wonen en onderdeel uitmaken van de Europese samenleving.

Behalve de uitbreiding van de rechten van mensen die lang in de EU wonen, kwamen ook maatregelen naar voren om Europese burgers bewuster te maken van hun rechten en plichten, onder andere door duidelijkheid te verschaffen over welk deel van de belastingen naar de EU gaat.

Verblijf versus nationaliteit
Momenteel is Europees burgerschap gekoppeld aan de nationaliteit van één van de lidstaten van de Europese Unie. De regels voor het krijgen van nationaliteit verschillen echter enorm tussen de lidstaten. Bijvoorbeeld in Letland heeft een groot deel van de Russische minderheid die daar al vele generaties lang woont niet de Letse nationaliteit en dus ook niet het recht om te stemmen bij Europese verkiezingen of vrij te reizen in Europa. Daarom werd in het verslag voorgesteld dat lidstaten hun regels voor naturalisatie beter op elkaar afstemmen.

Europese partijen
Ook werd er voorgesteld om bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, Europese lijsten te gebruiken, zodat kandidaten zich ook in andere lidstaten verkiesbaar kunnen stellen. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat een kopstuk als Joschka Fischer de groenen kan aanvoeren in alle Europese landen.

Gemiste kans
De meerderheid van de europarlementariërs zag deze vooruitstrevende veranderingen niet zitten en stemde tegen het verslag. "De christen-democraten en een groot deel van de liberalen willen niet dat migranten in hun vaste woonplaats deel kunnen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Een gemiste kans voor het Europees Parlement om een duidelijk signaal af te geven dat stemrecht en vestigingsrechten ook toekomen aan mensen die al heel lang onderdeel uitmaken van onze samenleving," aldus Kathalijne Buitenweg.