Het Europees Parlement spreekt zich scherp uit tegen de inperking van de rechten van journalisten en burgerrechtenactivisten in Egypte. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini schreef mee aan de tekst van de aangenomen resolutie. Ze ziet tot haar tevredenheid dat het nieuwe Europarlement zich een stuk kritischer durft op te stellen naar het Egyptische regime dat via een militaire staatsgreep aan de macht kwam.

Sargentini: “We herinneren het Egyptische regime eraan dat fundamentele rechten als persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, ook digitaal, erkend worden in de nieuwe Egyptische grondwet.”

  • In de aangenomen tekst bekritiseert het Europarlement onder andere de veroordeling van buitenlandse journalisten, waaronder de Nederlandse Rena Netjes, voor 'vervalsen van nieuws' en het helpen van een terroristische organisatie.
  • Vreedzaam protesterende burgerrechtenactivisten, veroordeeld of in afwachting van een proces, moeten zo snel mogelijk vrij komen. In ieder geval moet de Europese Unie met een delegatie aanwezig zijn bij dubieuze rechtszaken.
  • Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie haar samenwerking met de Egyptische overheid onder de loep neemt zolang burgerrechten geschonden blijven worden. EU-buitenlandchef Catherine Ashton moet uitleg geven over de maatregelen die ze nam naar aanleiding van eerdere verzoeken van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken om de Europese steun aan Egypte door te lichten.
  • Tenslotte vraagt het Europarlement aan Europese landen om te stoppen met het exporteren van spionageapparatuur waarvan we weten dat de Egyptische overheid ze gebruikt om vreedzaam protest van eigen burgers te verhinderen.
  • De complete tekst van de resolutie staat op de website van het Europees Parlement.

Koerswijziging

Het Europees Parlement slaat duidelijk een andere richting in met het aannemen van deze resolutie. Vorig jaar in juni vonden veel Europarlementariërs, waaronder VVD'er Hans van Baalen het nog goed nieuws dat de militairen de macht grepen. “Ik hoop dat ze daar nu op terug durven te komen”, zegt Sargentini. De gevangenissen zitten vol met vreedzame demonstranten die in showprocessen zware straffen hebben gekregen.