Corona-debat Europees Parlement
Uit voorzorg waren alleen woordvoerders aanwezig bij het plenaire debat in het Europees Parlement

Europees Parlement wil duurzaam corona-herstelplan

In een resolutie over de coronacrisis eist een meerderheid van het Europees Parlement een groot economisch herstelplan. Dit plan gaat verder dan de afspraken die eerder zijn gemaakt door de Europese ministers van financiën. Het Europarlement steunt de oproep van GroenLinks om de Europese Green Deal centraal te stellen in dit herstelplan.

Europarlementariër Bas Eickhout: “Het zou een grote fout zijn om economische herstelplannen te maken die ons opzadelen met nog meer klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Een ambitieuze Europese Green Deal biedt de beste kansen nieuwe crises in de toekomst te voorkomen.”

Hoewel het Europees Parlement pleit voor ambitieuze financiering van het herstelplan vanuit de Europese begroting, is GroenLinks teleurgesteld dat een nipte meerderheid van het Europees Parlement geen helder signaal afgeeft aan de Europese regeringsleiders voor coronabonds. GroenLinks pleit voor de uitgifte van gezamenlijke coronabonds, gegarandeerd door de eurolanden, om het economisch herstel te betalen. 

“Zonder deze coronabonds kan de economische crisis straks omslaan in een nieuwe schuldencrisis. Een nieuwe eurocrisis zou een economische en politieke ramp zijn voor Italië en Griekenland, maar ook voor Nederland en de rest van de eurozone”, aldus Eickhout. 

Hongaarse rechtsstaat

Het Europees Parlement veroordeelt de verdere afbraak van de rechtsstaat en democratie in Hongarije. Daar heeft de regering van premier Viktor Orbán zichzelf in de coronacrisis voor onbepaalde tijd noodbevoegdheden gegeven en het parlement buitenspel gezet. 

Europarlementariër Tineke Strik is blij dat het Europees Parlement oproept tot ingrijpen: “Juist in een tijd van crisis is het cruciaal dat de rechtsstaat in alle EU-landen scherp bewaakt wordt. De Europese Commissie reageert te traag en te soft tegenover de autoritaire ontwikkelingen in Hongarije. De Commissie-Von der Leyen moet zich niet verstoppen achter de EU-landen, maar haar eigen juridische en financiële mogelijkheden veel beter inzetten, zodat de Hongaarse regering de Europese verdragen weer naleeft.”