“Het Europees Parlement wil meer ambitie van Europa zien dan hetgeen de Europese milieuministers vorige maand afspraken.” Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden dat een ruime meerderheid van het Europees Parlement zich schaarde achter een ambitieuze visie voor het nieuwe wereldwijde klimaatakkoord dat eind dit jaar in Parijs gesloten moeten worden.
Geen ISDS om klimaatafspraken te dwarsbomen
Eickhout wist de inzet van het Europarlement op het laatste moment nog aan te scherpen met een voorstel om de klimaatafspraken te beschermen tegen schadeclaims van grote bedrijven. GroenLinks verzet zich tegen investeringsbescherming (ISDS) in vrijhandelsakkoord TTIP, maar dit mechanisme zit ook in duizenden bestaande bilaterale investeringsverdragen. Die kunnen klimaatafspraken in de weg staan.
“Overheden die maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan, mogen nooit belemmerd worden door bedrijven die dreigen met ISDS-schadeclaims”, zegt Eickhout. “Daarom stel ik voor om in het klimaatakkoord een bepaling op te nemen die het onmogelijk maakt om ISDS te gebruiken tegen klimaatbeleid.”
Iedere vijf jaar klimaatafspraken herzien
Het Europees Parlement vraagt ook om een vijfjarige herzieningscyclus die de ambitie van het klimaatverdrag in de loop der jaren steeds verder moet opschroeven. “We zien dat deze eis door steeds meer onderhandelende partijen wordt overgenomen. Ik acht de kans groot dat het een onderdeel wordt van het uiteindelijke klimaatverdrag”, schat Eickhout in.
Langetermijndoelstelling
Verder is Eickhout tevreden met de langetermijndoelstelling die is aangenomen: “Iedereen zegt steeds dat de opwarming van de aarde onder twee graden moet blijven, maar politici zijn terughoudend om dit naar concrete doelen voor CO2-uitstoot te vertalen.” Het Europarlement wil nu dat de mondiale CO2-uitstoot rond 2050 naar nul is gedaald.
Financiële steun in strijd tegen klimaatverandering
Voor het verloop van de onderhandelingen in Parijs is het cruciaal dat ontwikkelingslanden meer garanties krijgen voor financiële steun in hun strijd tegen klimaatverandering. “We zien dat veel rijke landen zich gemakkelijk van hun gemaakte beloftes af willen maken door geld uit de potjes potje voor ontwikkelingssamenwerking te halen”, zegt Eickhout. Het Europees Parlement laat weten dat dit niet de bedoeling is. Klimaatfinanciering moet bovenop bestaande ontwikkelingshulp komen. “Ontwikkelingslanden zijn immers amper de oorzaak van klimaatverandering.”
Hoe moet het nieuwe klimaatverdrag er volgen het Europees Parlement uitzien? Enkele kernpunten:
- Wettelijk bindend;
- De wereld op een pad brengen dat leidt tot volledige uitfasering van CO2-uitstoot in 2050 of kort daarna;
- Vijfjarige herzieningscycli vastleggen die de ambitie van het klimaatverdrag in lijn moeten houden/brengen met de laatste wetenschappelijke kennis;
- Maatregelen die overheden nemen om klimaatverandering tegen te gaan mogen niet onderhevig zijn aan ISDS-schadeclaims;
- Het streven hebben om in 2020 een einde gemaakt te hebben aan alle subsidies op fossiele brandstoffen;
- Internationale scheepvaart en luchtvaart verplichten om hun uitstoot te gaan verminderen;
- Duidelijke bronnen voor klimaatfinanciering aanwijzen (zoals EU-ETS en opbrengsten uit extra heffingen op brandstoffen);
- De garantie stellen dat klimaatfinanciering niet ten koste gaat van het budget voor ontwikkelingshulp.