Afgelopen dinsdag stemde het Europees Parlement met een grote meerderheid voor een rapport van de Engelse Groene europarlementariër Jean Lambert. De Europese Commissie stelt dat het Dublin-systeem prima functioneert. Het Europees Parlement vindt het systeem onrechtvaardig.

Het Dublin-systeem is de eerste aanzet tot een uniform Europees asielbeleid en bepaalt dat de eerste lidstaat waar iemand asiel aanvraagt verantwoordelijk is voor het behandelen van het asielverzoek. Dat zijn vaak de landen die aan de buitengrenzen van Europa liggen.

Solidariteit
Kathalijne Buitenweg wil daarom dat landen die aan de buitengrens van de EU liggen, zoals Malta en Griekenland, meer financiële steun krijgen om de asielzoekers goed op te vangen. Deze landen krijgen immers onevenredig veel asielaanvragen. "Dat links en rechts in het parlement het rapport steunt, toont wel dat de verdeling momenteel onvoldoende is geregeld", aldus Buitenweg, "Er moet dan ook zo snel mogelijk iets veranderen."

Europees asielbeleid
Afgelopen week kwam het bericht naar buiten dat er in Nederland meer asielaanvragen zijn dan vorig jaar. Dat zou onder meer komen doordat de Zweedse regering een strenger beleid voert. GroenLinks pleit voor een uniform Europees asielbeleid. "Het is niet zo gek dat asielzoekers voor bepaalde landen een voorkeur hebben. In het ene land maakt hun aanvraag veel meer kans dan in het andere land. Ik hoop dat er zo snel mogelijk rechtvaardige regels komen voor heel Europa." aldus Buitenweg.

Zie ook: