Er moet een verbod komen op de ontwikkeling, productie en inzet van volledig autonome wapens, de zogenaamde killer robots. Een grote meerderheid van het Europees Parlement sprak zich daar donderdag voor uit. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini was een van de indieners van het voorstel.

"Volledig geautomatiseerde wapensystemen die zelfstandig hun doelwit selecteren en zonder menselijke tussenkomst besluiten of ze overgaan tot een aanval, die kant moeten we niet op", stelt Sargentini. Robots kennen geen mededogen. Ze kunnen niet ter verantwoording worden geroepen. De beslissing over het gebruik van geweld moet altijd bij een mens blijven berusten.

Killer robots zijn er op dit moment nog niet, maar de ontwikkeling is in volle gang. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om autonome drones.

In de Tweede Kamer diende GroenLinks-leider Bram van Ojik vorig jaar een motie in tegen killer robots. Helaas werd deze verworpen. Sargentini: "Ik ben blij dat het Europees Parlement zijn ogen niet sluit voor de gevaren van geautomatiseerde oorlogsvoering."

Het Europees Parlement verwacht van Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de EU, dat zij het verbod op killer robots agendeert in de Raad van Europese ministers.