In een stemming is het Europees Parlement akkoord gegaan met het telecompakket. Het telecompakket bestaat uit nieuwe regels voor infrastructuur, markttoezicht en consumentenrechten bij het telefoon- en internetverkeer in de Europese Unie. GroenLinks is tevreden over het compromis dat uiteindelijk bereikt is tussen het Europarlement en de Europese ministers over de regels wanneer een gebruiker bij misbruik mag worden afgesloten van het internet.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini reageerde al eerder op de inhoud van het compromis:

"Dit compromis benadrukt dat grondrechten ook gelden voor internetters. Met het vastleggen van zware procedurele eisen, het vermoeden van onschuld en het recht op privacy hebben de onderhandelaars van het Europarlement een stevige barrière opgeworpen tegen draconische maatregelen om downloaden tegen te gaan. In Frankrijk krijgen de verdedigers van het vrije internet een instrument in handen om de three strikes and you’re out-wet van Sarkozy aan te vechten."

Lees voor meer informatie over het compromis het nieuwsbericht Europarlement beschermt internetgebruikers: afsluiten alleen met voorafgaande zorgvuldige procedure.

Het volgende speerpunt van GroenLinks op het gebied van internet is het waarborgen van netneutraliteit. Dat betekent dat een internetprovider geen onderscheid mag maken in de diensten die hij wel of niet (of langzamer) doorgeeft. Zo voorkomen we dat een internetprovider met een website kan afspreken dat hij hun data sneller verstuurt dan die van een concurrent. GroenLinks zal samen met de Europese Groenen proberen om dit onderwerp zo snel mogelijk op de agenda te krijgen.