Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg hebben de justitieministers van de lidstaten ingestemd met kwalitatief slechte wetgeving, die terrorisme moet bestrijden en persoonsgegevens in politiële en justitiële samenwerking in strafzaken beschermen.

Zo vindt Buitenweg het voorstel om provocatieve uitlatingen, die tot terrorisme zouden kunnen leiden, strafbaar te stellen veel te wild. De regeringen van de lidstaten vinden het voor een veroordeling niet eens nodig dat een verdachte rechtstreeks oproept tot terrorisme. GroenLinks vindt dat het inperken van de vrijheid van meningsuiting altijd gerechtvaardigd moet worden door een groter belang, maar dat is hier niet het geval.

"Het is volstrekt onduidelijk welk probleem de Europese ministers precies willen oplossen. Het aanzetten tot geweld is in elke lidstaat al verboden. Dat is maar goed ook. Maar wat is nu precies uitlokking of provocatie? Als iemand schrijft dat de Verenigde Staten een schurkenstaat is die moet worden bestreden? Dat wie niet voor ons, tegen ons is? Of als een westerse man welbewust een anti-islamfilm maakt met als doel om te kwetsen, lokt hij dan een aanslag uit? Of ben ik nu aan het provoceren?", zei Buitenweg dinsdag in het Europees Parlement.

Definitie terrorisme
Kathalijne Buitenweg heeft namens de Groenen geprobeerd de Europese definitie van terrorisme helderder te krijgen. De Europese definitie van terrorisme is namelijk sinds 2004 al breed en vaag geformuleerd. Met het nieuwe voorstel is het er niet duidelijker op geworden. Het is volstrekt logisch om terroristische aanslagen strafbaar te stellen, zoals de bomaanslagen in Madrid en Londen. Maar om iemand die zich bijvoorbeeld vastketent aan een kerncentrale als ‘terrorist’ te bestempelen, gaat volgens Buitenweg echt te ver.

Gegevensbescherming
Ook is GroenLinks kritisch over het voorstel van de 27 justitieministers om persoonsgegevens beter te beschermen, die worden uitgewisseld tijdens politiële en justitiële samenwerking in strafzaken. Lidstaten mogen volgens dit voorstel zelfs informatie over lidmaatschap van een vakvereniging gebruiken voor het opsporen van criminelen. Buitenweg: "Bizar. Is het soms een indicatie voor recalcitrant gedrag om lid van de FNV te zijn?". Het Europees Parlement heeft dit gelukkig aangescherpt. Kathalijne Buitenweg hoopt dat de regeringen van de lidstaten zich hierdoor laten overtuigen.