De Europese Commissie wil op het gebied van asiel en migratie de verantwoordelijkheid en solidariteit tussen de EU-landen verbeteren. GroenLinks is positief over de plannen die commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag presenteerde.

De Europese Commissie wil dat EU-landen tot oktober 2019 minstens 50.000 vluchtelingen uit kampen in Afrika en het Midden-Oosten uitnodigen.  Tegelijkertijd willen ze werken aan projecten in Afrika voor legale arbeidsmigratie. 

“Het is hard nodig dat we asiel en migratie in de breedte benaderen”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. “Daar horen ook veilige en legale manieren bij voor mensen die niet langer in hun thuisland kunnen blijven. Veilige en legale vluchtroutes zijn de beste remedie tegen verdrinken op zee.”

Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg is het noodzakelijk dat een veilige en legale route voor migratie hand in hand gaat met een gezamenlijk uitzetbeleid. “Dat is de richting die GroenLinks ook steeds bepleit: Europese afspraken om mensen die geen verblijfsstatus krijgen ook echt uit te zetten naar hun eigen land, en Europese afspraken om mensen die bescherming nodig hebben deze ook daadwerkelijk te bieden.” De Europese Commissie dwingt de EU-landen nu om zich uit te spreken over hoe we echt moeten omgaan met migratie naar Europa. 
“Nu houden landen zich blind en doof voor het feit dat door hun handelen mensen in mensonterende kampen in Libië vastzitten.”

Nieuwe wetgeving

Op dit moment werkt Sargentini namens de Groene fractie in het Europees Parlement aan een nieuwe wet die moet regelen dat alle EU-landen vluchtelingen uit kampen gaan hervestigen. Een belangrijke stap voor het vergroten van de solidariteit onder de EU-landen en met ontwikkelingslanden.

Ontwikkelingslanden vangen momenteel tachtig procent van alle vluchtelingen op, zegt Sargentini. “Op dit moment heeft de helft van de EU-landen geen systeem om de kwetsbaarste mensen uit UNHCR-vluchtelingenkampen over te laten komen.” Ze vindt het daarom goed dat de Europese Commissie dit voorstel als een overbruggingsmaatregel gebruikt totdat er een Europese wet ligt. “Ik roep de lidstaten op om mee te werken."

Herplaatsing uit Griekenland en Italië

Naast deze voorstellen constateert de Europese Commissie ook dat er nog vluchtelingen in Griekenland en Italië zijn die wachten om door een EU-land te worden uitgenodigd. Twee jaar geleden hebben EU-landen afgesproken 160.000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië te halen, maar daar is in de praktijk vrij weinig van terecht gekomen. Sargentini: “Tot nu toe zijn rond de 30.000 vluchtelingen uit hun benarde situatie gehaald. De meeste EU-landen hebben weigeren hun afspraken na te komen. Ondertussen zitten op de Griekse eilanden door de gevolgen van de EU-Turkijedeal duizenden mensen al maandenlang klem.” Sargentini vindt dat de Europese Unie voor hen onmiddellijk een oplossing moet bieden.