Het Europarlement heeft ingestemd met een verbod op honden- en kattenbont. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is tevreden: "Eindelijk een verbod op dit type bont dat nog steeds op de Europese markt te vinden is in producten als speelgoed en kleding. Het kan een algeheel Europees verbod op bont van alle dieren dichterbij brengen."

Jaarlijks worden er zo´n 2 miljoen honden en katten in Azië voor hun huid gevild. Vooral Duitse herders en sint-bernardshonden zijn het slachtoffer van de bonthandel. Ze worden geslagen, opgehangen, gewurgd of bloeden dood. Vaak gebeurt dit als ze nog bij bewustzijn zijn.

Consumenten misleid
Volgens Buitenweg is het de hoogste tijd dat er een einde komt aan deze gruwelijke praktijken: ˝Het honden- en kattenbont wordt meestal geïmporteerd vanuit China, Thailand en de Filippijnen. Ook in Nederland blijkt regelmatig producten in de schappen te liggen waar in honden- en kattenbont is verwerkt. Op het label staat niets vermeld of soms dat het om ´synthetisch´ materiaal gaat. Je weet het dus niet als je dit bont koopt."

Geen uitzonderingen
Buitenweg is opgelucht dat er geen uitzondering is gemaakt op een verbod op het privé-gebruik van honden- en kattenbont: "De Europese Commissie wilde alleen het bont verbieden dat voor handel bestemd is. Het bont zou men dan wel voor eigen gebruik kunnen importeren. Er mogen absoluut geen uitzonderingen gemaakt worden op het verbod. Elke uitzondering brengt ons een stap verder weg om een einde te maken aan het levend villen van dieren."

Nederland geen koploper
Verder vindt Buitenweg het laf dat Nederland heeft gewacht totdat de Europese Commissie met een verbodsvoorstel kwam. De VS, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Denemarken en België kennen al langer een verbod op honden- en kattenbont.

Handtekeningenactie Europese burgers
Het onderwerp is op de agenda gezet door een handtekeningenactie van Europese burgers. Er werden maar liefst 1 miljoen handtekeningen verzameld voor het verbod.

Zie ook;