Het Europees Parlement stemde deze week over de invoering van Europees beleid voor arbeidsmigratie en de zogenoemde 'blue card'. Kathalijne Buitenweg vindt de stap van de Europese Commissie om de toegang van buitenlandse werknemers te vereenvoudigen een goede zaak, maar volmaakt zijn de nieuwe regels niet.

Zo vindt Buitenweg het onverstandig dat de 'blue card' straks alleen te verkrijgen is voor hoog opgeleide migranten, terwijl ook juist vooral lager opgeleiden een legale migratiemogelijkheid zoeken naar Europa. "De naam 'blue card' verwijst naar het blauw in de Europese vlag, maar gaat toch vooral over de 'sterren'. Het is een entreekaartje voor de hoger opgeleiden. Dat is belangrijk, maar verre van perfect."

De naam 'blue card' is gekozen naar analogie van de Amerikaanse 'green card' waardoor een geselecteerd aantal mensen jaarlijks legaal naar de VS kunnen immigreren. Het Europese toelatingssysteem is echter meer geëent op het Canadese model.

Gammele bootjes
Buitenweg bekritiseert het gebrek aan mogelijkheden om legaal de Europese grens te passeren. Uit recent onderzoek van het Europees Parlement blijkt dat er een toename is in het aantal mensen dat Europa probeert te bereiken in gammele bootjes of opgesloten in vrachtwagens. Deze tochten moeten de vluchtelingen vaak met de dood bekopen. "Door het gebrek aan mogelijkheden legaal de Europese grenzen over te steken, worden steeds gevaarlijkere routes genomen. Het heeft honderden doden per jaar tot gevolg. Dit is inhumaan en daar moet wat aan gedaan worden."

Volgens Buitenweg is één van die oplossingen dat ook lager opgeleiden in aanmerking komen voor een 'blue card'. "Dat is ook goed voor Europa, omdat uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat de Europese beroepsbevolking zal afnemen de komende jaren. Er is dus ook behoefte aan mensen die laaggeschoold werk willen doen waarvoor je geen artsendiploma nodig hebt", aldus Buitenweg.

Het Europees Parlement wijst de Europese Commissie ook op de noodzaak de kansen voor mensen in het land van oorsprong te verbeteren. Onder andere door eerlijke handel zonder importbeperkingen en het stoppen met het dumpen van landbouwproducten.

Zie ook: