Het Europees Parlement debatteerde woensdag over de zogenaamde Europese blue card die het eenvoudiger moet maken voor kennismigranten om in Europa te gaan werken. Kathalijne Buitenweg vond het voorstel van de Europese Commissie al te beperkt, maar het Europarlement lijkt nu nog minder de deur open te willen zetten voor migranten.

Buitenweg juicht de invoering van een Europese verblijfs- en werkvergunning toe, maar vindt het bespottelijk dat alleen hooggekwalificeerde werknemers in aanmerking kunnen komen voor de blue card. Vooral de eis van het Europarlement dat migranten vijf jaar werkervaring moeten hebben, waarvan twee jaar als de vage term 'senior medewerker', stuit Buitenweg tegen de borst. De Europese Commissie stelde eerder zelfs drie jaar voor.

"De Europese bevolking vergrijst en de beroepsbevolking krimpt aanzienlijk vanaf 2010, terwijl de vraag naar onderwijs en zorg zal toenemen. Europa moet een omslag maken van repressie naar de werving van migranten. En dan niet alleen hoger opgeleiden met een universitaire diploma. We hebben ook mensen nodig die hun handen uit de mouwen kunnen steken," meent Buitenweg.

Ook vindt GroenLinks de eis dat migranten 1,7 keer modaal moeten verdienen te hoog. Buitenweg: "Nu al trekken de Verenigde Staten en Canada veel meer, vooral ook hoogopgeleide, arbeidsmigranten aan. Als we met hen willen concurreren, dan moeten we het echt eenvoudiger voor mensen maken om hier te gaan werken en niet zo'n hoge inkomensdrempel opwerpen."

GroenLinks wil graag een Europees migratiebeleid. De lidstaten hebben tot nu toe vooral regels bedacht om mensen uit te zetten of buiten de deur te houden. "Dat is niet realistisch willen we werkelijk een gezamenlijk Europees migratiebeleid ontwikkelen. Het is begrijpelijk dat mensen naar Europa willen komen om een beter leven op te bouwen. Om illegale migratie te verminderen is het dan ook nodig dat die mensen ook kansen hebben om legaal in Europa te werken. Die kans biedt de blauwe kaart, maar die kans is nog niet groot genoeg," volgens Buitenweg.