GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is uitermate teleurgesteld dat eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zakem) tijdens een debat over problemen met het Europees asielbeleid zich niet uitsprak over structurele oplossingen. Sargentini: “In feite bagatelliseerde Malmström de gevolgen van een uitspraak van het Europees Mensenrechtenhof over het niet terugsturen van asielzoekers naar Griekenland. En het is helemaal teleurstellend dat er geen vertegenwoordiger was van de raad van Europese ministers. Ondertussen vallen asielzoekers tussen wal en schip.”

Voorlopig niet terugsturen

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bevestigde vorige maand de vermoedens dat de Europese Unie zo slecht omgaat met asielaanvragen dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) wordt geschonden. Het Hof besloot dat asielzoekers voorlopig niet mogen worden teruggestuurd naar Griekenland, ook al zou dat land de asielaanvraag volgens Europese afspraken moeten afhandelen.

Onbegrijpelijke afwezigheid

Sargentini: “Het is teleurstellend dat de Europese Commissie het belang van deze uitspraak van het Hof niet ziet en dus geen structurele oplossingen voor de problemen biedt. Daarnaast is het onbegrijpelijk dat er geen vertegenwoordiger van de Europese ministers was om uitleg te geven over hoe zij met de uitspraak van het Mensenrechtenhof omgaan. De EU-lidstaten moeten meteen actie ondernemen om de mensonterende situatie in Griekenland aan te pakken.”

Haast is geboden

Sargentini waarschuwt dat er haast is geboden om het huidige asielsysteem te verbeteren zodat de Europese landen kunnen voldoen aan hun verplichtingen volgens het EVRM. Het Mensenrechtenhof in Straatsburg gaat nu bijna ten onder aan de enorme golf aan rechtszaken, dus het is zaak dat de EU-lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen. Het Hof waarschuwde een paar dagen geleden dat er nu veertig keer meer zaken worden aangedragen die gerelateerd zijn aan het Europees asielsysteem. “Dat lijkt mij een duidelijk signaal: dit systeem functioneert niet”, aldus Sargentini.

Eerlijker asielbeleid in Europa

De situatie van asielzoekers in Griekenland is schrijnend. Daarom moet Europa werken aan een eerlijk asielbeleid. Asielaanvragen moeten eerlijker verdeeld worden aldus Sargentini: “Het zal de druk op landen als Griekenland verminderen en zo kunnen deze EU-lidstaten hun gebrekkige asielprocedure beter op orde krijgen.”