GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman verzocht afgelopen december de Europese Commissie om een onderzoek in te stellen naar mogelijk oneigenlijk gebruik van Europese subsidieregelingen voor Wärtsilä in Zwolle. Wärtsilä had kort daarvoor aangekondigd de vestiging in Zwolle te sluiten en te verplaatsen naar Triëst.

In haar antwoord kondigt de Europese Commissie aan dat ze nadere informatie gaat inwinnen bij de Italiaanse overheid over eventuele afspraken over werkgaranties. De Commissie bevestigt dat de Italiaanse vestiging in een regio ligt die in aanmerking komt voor EU-steun. Dit zal dan werkgelegenheids- en opleidingssteun betreffen. Mocht zij bij haar onderzoek vaststellen dat er sprake is van onrechtmatige steun, dan zal de Commissie deze terugvorderen.

Bouwman, die inmiddels voorzitter is van de commissie werkgelegenheid en sociale zaken in het Europees Parlement: "Van de ondernemingsraad van Wärtsilä Zwolle heb ik vernomen dat volgens hun informatie er in de Italiaanse vestiging geen extra werknemers hoeven worden aangenomen. Dat wijst op overcapaciteit en riekt naar 'subsidie hopping'."

- Klik hier voor het nieuwsartikel Verzoek tot onderzoek sluiting Wärtsilä Zwolle en de parlementaire vraag van Bouwman van december 2001

Antwoord van eurocommissaris Monti namens de Europese Commissie (P-3451/01NL)

(16 januari 2002)

De Commissie is niet op de hoogte van afspraken tussen de Italiaanse overheid en Wärtsilä maar zij zal bij genoemde overheid inlichtingen inwinnen. Ingeval er in het kader van deze afspraken sprake is van steunmaatregelen van de staat, zal de Commissie deze steun onderzoeken in het licht van artikel 87 (ex artikel 92) van het EG-verdrag. De vestiging van Wärtsilä in San Dorligo della Valle is echter gelegen in een regio die in aanmerking komt voor de in artikel 87, lid 3, van het EG-verdrag vermelde afwijking. Op grond van haar besluit van 20 juni 2001 kan de Commissie regionale steun toestaan ten belope van 8% van de investering, in termen van nettosubsidie-equivalent (NSE). Voorts is het mogelijk dat in het onderhavige geval door de Commissie goedgekeurde bepalingen inzake werkgelegenheids-, opleidings- of andere soorten steun van toepassing zijn. Dergelijke steunmaatregelen zijn verenigbaar met de bepalingen van het EG-verdrag indien zij zijn genomen op grond van door de Commissie goedgekeurde regelingen of krachtens verordeningen (opleiding/kleine en middelgrote ondernemingen/de minimis) zijn vrijgesteld.Wat de via Europese fondsen verstrekte incentives betreft, kan de Commissie bevestigen dat Wärtsilä geen financiële middelen heeft ontvangen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), maar wel van het Europees Sociaal Fonds (ESF), in het kader van het enig programmeringsdocument (EPB) voor steun voor beroepsopleiding.Aangezien geen onrechtmatig gebruik van financiële en andere stimulansen is vastgesteld, kan de Commissie de laatste vraag van het geachte Parlementslid niet beantwoorden. De door de Commissie genomen maatregelen hebben in het algemeen ten doel de negatieve effecten van door de nationale overheden toegekende steunmaatregelen op de mededinging te verminderen. "Subsidieshopping" is een voorbeeld van de negatieve gevolgen van steunmaatregelen van de staten voor de mededinging en moet om die reden worden voorkomen. Mocht na afloop van het onderzoek blijken dat Wärtsilä steun heeft ontvangen die onverenigbaar is met het EG-verdrag, dan zal de Commissie de nodige maatregelen nemen en, zo nodig, overgaan tot terugvordering van de onwettig verleende steun. De Commissie beschikt niet over de bevoegdheid om van Wärtsilä te eisen dat het bedrijf zijn besluit tot productieverplaatsing, hangende het onderzoek opschort.