De voltallige Europese Commissie zal aanstaande vrijdag in Boedapest haar zorgen over de nieuwe mediawet kenbaar maken aan de Hongaarse regering. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren aangekondigd. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is verheugd dat voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en Eurocommissaris Neelie Kroes (Media) gehoor geven aan haar oproep om de Hongaarse regering op het matje te roepen. Zij moeten nu wel durven om door te pakken: de muilkorfwet van de Hongaarse premier Viktor Orbán moet van tafel.

Verregaande controle op media

Sinds 1 januari oefent de Hongaarse staat verregaande controle uit op de media. Een nieuwe Hongaarse mediawet stelt hoge boetes en mogelijk sluiting in het vooruitzicht aan kranten, omroepen en websites die ‘onevenwichtige’ of ‘immorele’ berichtgeving bedrijven. Een door de regering benoemde media-autoriteit oordeelt hierover.

“Deze mediawet is een onaanvaardbare inperking van het vrije woord”, volgens Sargentini. “Journalisten worden zo gedwongen tot zelfcensuur. De Europese Commissie kan niet wegkijken als de democratische beginselen en de mediavrijheid zo ernstig worden geschonden in het hart van Europa.”

Hongarije voorzitter Europese Unie

Sargentini heeft de Europese Commissie in december gevraagd om de mediawet aan de kaak te stellen. Ze tipte daarvoor de vergadering van de Europese Commissie met de Hongaarse regering, aanstaande vrijdag, over het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie. Op de agenda van dat overleg staat immers ook ‘de verdediging van mensenrechten en fundamentele vrijheden’.

Sargentini is blij dat Barroso en Kroes nu inderdaad de moedige stap zetten om Hongarije op het matje te roepen. “Het is bij mijn weten voor het eerst dat schendingen van de persvrijheid binnen de Europese Unie op zo'n hoog niveau aan de orde worden gesteld. Dit is een belangrijk precedent, want ook in landen als Italië en Roemenië staat het vrije woord onder zware druk”, aldus Sargentini.

Waarschuwings- en sanctieprocedure

“Barroso en Kroes moeten nu wel durven door te pakken”, waarschuwt Sargentini. “Anders verliezen zij hun geloofwaardigheid.” Als de Hongaarse premier Orbán weigert zijn muilkorfwet in te trekken, dan moet de Europese Commissie de waarschuwings- en sanctieprocedure voor lidstaten die de democratie en de mensenrechten schenden in werking te stellen, aldus Sargentini.