Op initiatief van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini roepen de Groenen in het Europees Parlement de EU-buitenlandchef Catherine Ashton op het matje. “Ashton moet het geweld tegen de burgers in Egypte veroordelen en het Europees beleid ten aanzien van onderdrukkende regimes, zoals Egypte en veel andere Arabische landen drastisch herzien", aldus Sargentini. Tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement aanstaande woensdag willen de Groenen dat Ashton zich uitspreekt over de gebeurtenissen in Egypte.

Afzijdige houding

De Europese Unie heeft zich te afzijdig gehouden van de gebeurtenissen in Tunesië en Egypte, stelt Sargentini: “Europa heeft in wat nu al door sommigen de Grote Arabische Revolutie wordt genoemd, geen enkele rol gespeeld.” Ashton moet duidelijk maken dat de Europese Unie pal achter de democratische omwentelingen en de roep om vrijheid van de burgers in die landen staat. “Het moet dan ook afgelopen zijn met het direct dan wel indirect steunen van repressieve regimes en dictators omwille van het in stand houden van een schijnveiligheid”, aldus Sargentini.

Ontbreken van krachtige EU-stem

Het zwakke optreden van Ashton toont volgens Sargentini aan dat dat de Europese Unie niet met één krachtige stem kan spreken in belangrijke buitenlandse gebeurtenissen. Sargentini: “Juist wanneer de Europese Unie met één stem had moeten spreken, zie je dat individuele lidstaten verschillende standpunten innemen. De angst voor het moslimextremisme en individuele geopolitieke belangen van sommige lidstaten zorgen er nu voor dat er wisselende signalen vanuit de Europese Unie worden afgegeven. Europa staat voor vrijheid, mensenrechten en democratie en moet dat niet alleen uitdragen, maar ook omzetten in beleid.”

Foto: Rady Raoof - Creative Commons