Dieren zijn gebaat bij de Europese Grondwet. Volgens de huidige Europese verdragen zijn dieren productiemiddelen voor de landbouw. Door de Grondwet worden zij officieel erkend als ‘wezens met gevoel’. De Europese Unie krijgt de grondwettelijke plicht om ‘ten volle rekening te houden met het welzijn van dieren’ (artikel III-121).

De EU mag alleen dierenwelzijnsmaatregelen nemen op terreinen waarover zij zeggenschap heeft. Over culturele en godsdienstige tradities gaat de EU niet. Zij is en blijft dus onbevoegd om bijvoorbeeld het stierenvechten te verbieden. Dat valt te betreuren, maar de EU is nu eenmaal geen ‘superstaat’. Zij heeft slechts zoveel macht als de lidstaten haar toedelen. Aan de walgelijke corrida zullen de Spanjaarden zelf een einde moeten maken.

De EU heeft wel grote invloed op de landbouw. Nu al neemt zij maatregelen tegen de bio-industrie, zoals een verbod op kistkalveren. Zij steunt biologische boeren, die de natuurlijke behoeften van landbouwdieren respecteren. Maar dat is lang niet genoeg. We kunnen pas tevreden zijn als alle koeien kunnen grazen, alle varkens wroeten, alle kippen scharrelen. De Grondwet verplicht de EU om meer te doen voor een diervriendelijke landbouw.

De Grondwet brengt de Europese landbouwwetgeving en -begroting onder controle van het Europees Parlement. Dat is winst voor de democratie, maar ook voor de dieren. Het parlement is de diervriendelijkste Europese instelling. Dierenbeschermers kunnen de Europese politici sterker onder druk zetten om dierenleed te bestrijden dankzij het nieuwe burgerinitiatief. Eén miljoen handtekeningen volstaat, zegt de Grondwet, om een wetsvoorstel in Brussel te agenderen. De goed georganiseerde Europese dierenbeschermers hebben al bewezen dat ze in staat zijn om zoveel handtekeningen te verzamelen.

Kortom: voor dieren bevat de Grondwet louter verbeteringen. Wie op 1 juni tegen de Grondwet stemt, verwerpt het goede en behoudt het slechte. Daar schieten de dieren niets mee op.

Wijnand van de Giessen - oud-directeur Dierenbescherming

Jan Terlouw – ambassadeur Varkens in Nood

J.R.H. (Hanja) Maij-Weggen – voorzitter World Society for the Protection of Animals Nederland

Kathalijne Buitenweg - europarlementariër GroenLinks en initiatiefnemer burgerinitiatief tegen beestachtige veetransporten (www.groenlinks.nl/actie/diertransport)

Boris van der Ham – Tweede-Kamerlid D66 en initiatiefnemer Prijs het Dier

Harm Evert Waalkens – Tweede-Kamerlid PvdA en biologisch melkveehouder

Magda Aelvoet – oud-minister van Volksgezondheid, Milieu en Dierenwelzijn in België