GroenLinks is blij dat met het nieuwe investeringsbeleid van de Europese Investeringsbank (EIB) stappen worden gezet richting het einde van fossiele investeringen. De EIB beweegt weliswaar richting een uitfasering van fossiele leningen, maar het voorstel laat tegelijkertijd achterdeuren openstaan om de gasinfrastructuur te kunnen blijven subsidiëren. Juist nu de Europese Commissie de EIB wil omvormen tot een klimaatbank.

In juli kwam de EIB met een voorstel om te stoppen met fossiele investeringen en daarmee met het verspillen van belastinggeld. Onder druk van de Europese Commissie en EU-landen als Duitsland, Italië en Polen is het besluit toch afgezwakt.

Europarlementariër Bas Eickhout is verbaasd over de opstelling van de Europese Commissie: "We horen telkens grote woorden van de Europese Commissie over het omvormen van de EIB tot Europa's klimaatbank of Europa als eerste klimaatneutrale continent ter wereld. Het is verbijsterend dat de Europese Commissie nu zelf op de rem staat bij dé kans om fossiele investeringen van 's werelds grootste publieke investeringsbank af te bouwen. De honger van de Europese Commissie naar meer gas is onbegrijpelijk. We ketenen onszelf daarmee voor decennia vast aan een fossiele economie."

Onverstandige afzwakking

De grootste afzwakking in het uiteindelijke besluit is de standaard voor de maximale hoeveelheid CO2-uitstoot van een energieproject. Deze standaard was de kern van het oorspronkelijke voorstel. Hierin was de maximale uitstootwaarde een keiharde eis van de EIB, terwijl het in de definitieve versie gaat over de gemiddelde uitstoot van de totale levensduur van een gasproject. Eickhout: "Dat is heel onverstandig. Als gasbedrijven nu beloven dat ze later ‘schoner’ gas bijmengen, kunnen ze alsnog publiek geld krijgen. Dit doet denken aan de laatste kolencentrales die Nederland heeft gebouwd. Die mochten er alleen komen als ze de CO2-uitstoot op zouden slaan, wat nooit is gebeurd."

Eickhout ziet desondanks een kentering in het debat over fossiele subsidies: "De maandenlange discussies over het nieuwe EIB-energiebeleid laat zien dat het uitfaseren van fossiele subsidies echt op de agenda staat. Wij blijven vechten voor een snel einde aan publiek geld naar olie, kolen en gas. Over twee jaar evalueert de EIB haar nieuwe investeringsbeleid, ik ga er vanuit dat ze dan echt afscheid nemen van alle fossiele investeringen.”