Europese lidstaten moeten afspraken om vluchtelingen van Griekenland over te nemen nakomen

Vandaag presenteert Tineke Strik, PACE-rapporteur en senator voor GroenLinks, haar rapport over de omstandigheden voor vluchtelingen in Griekenland. Voor  het rapport getiteld 'Refugees at risk in Greece', onderzocht Strik het lot van vluchtelingen die in Griekenland klem zitten tussen de plotseling gesloten grens met Macedonië en de Griekse eilanden door de EU-Turkijedeal. De resolutie roept alle Europese lidstaten op hun afspraken om vluchtelingen over te nemen van Griekenland zo snel mogelijk uit te voeren. 
 

Strik bezocht drie locaties in Griekenland: de kampen in Noord-Griekenland, kampen bij de haven en de Ellikio luchthaven van Athene en de hotspot op Lesbos. Ze concludeert dat vluchtelingen momenteel in vreselijke omstandigheden vastzitten in Griekenland zonder uitzicht op asiel of doorreizen naar een ander land. Daarnaast komen Europese landen massaal hun afspraken niet na om vluchtelingen over te nemen van Griekenland. Dit moet veranderen.

Strik: “Griekenland moet ondersteund worden door de andere lidstaten zodat de opvang verbetert en een snelle en zorgvuldige asielprocedure gevoerd kan worden. Vluchtelingen moeten kunnen doorreizen naar hun gezinsleden in het Noorden en alle Europese lidstaten moeten hun afspraken om vluchtelingen over te nemen zo snel mogelijk uitvoeren. Alleen gezamenlijk kunnen we deze crisis oplossen.”