De CIA-commissie van het Europees Parlement stemde op 23 januari over haar eindrapport. GroenLinks is tevreden over de uitkomst van de stemming. Een ruime meerderheid van de leden heeft ingestemd met de verzamelde onderzoeksresultaten.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg (lid van de CIA-commissie) vindt dat de tijdelijke onderzoekscommissie erin is geslaagd om materiaal te verzamelen, waaruit blijkt dat er illegale CIA-activiteiten in Europa hebben plaatsgevonden en dat verschillende lidstaten medeplichtig zijn.

Openlijke kritiek lidstaten
Buitenweg: "Het definitieve rapport geeft een volledig beeld van het onderzoek van de commissie waaruit blijkt dat burgers illegaal ontvoerd en vervoerd zijn door de CIA in Europa. Maar ook blijkt dat lidstaten en de Europese Raad passief of actief medeplichtig waren. Sommige europarlementariërs probeerden bepaalde onderzoeksresultaten onder de tafel te schuiven, maar het is gelukt in alle openheid kritiek te geven op bepaalde lidstaten."

Meerderheid wil consequenties
Met de goedkeuring van het eindrapport wordt de tijdelijke CIA-onderzoekscommissie opgeheven. Belangrijk is dat een meerderheid wil dat de bevindingen tot consequenties leiden.

GroenLinks is vooral ingenomen met de steun voor het voorstel waarin het Europees Parlement vraagt artikel 7 van het verdrag van Nice in werking te laten treden. Volgens Buitenweg is dat fantastisch nieuws. Lidstaten, die het niet zo nauw nemen met het eerbiedigen van de mensenrechten kunnen met dit artikel op een strafbankje terecht komen.

Europees Parlement waakhond
"Vanaf vandaag kunnen lidstaten die betrokken zijn bij voortdurende mensenrechtenschendingen bepaalde rechten verliezen in de Europese Raad, zoals het stemrecht. Alleen op deze manier kunnen lidstaten aangepakt worden. Ondertussen moet het Europees Parlement erop blijven toezien dat het vervoeren en ontvoeren van gedetineerden niet meer voorkomt", aldus Buitenweg.

Zie ook: