Eerst Barroso, nu Van Rompuy. Op inspirerend leiderschap ligt kennelijk een taboe in Europa. GroenLinks betreurt het dat de Europese regeringsleiders wederom hebben gekozen voor de middelmaat. De Belgische premier Herman van Rompuy is vanavond door zijn collega’s benoemd tot vaste voorzitter van de Europese Raad.

"Een premier die Vlamingen en Walen bijeen weet te houden is vast een kundig compromissensluiter", zegt Judith Sargentini, aanvoerder van GroenLinks in het Europees Parlement. "Ik betwijfel echter of hij ook het gezag en het lef heeft om de leiders van de grote landen tot de orde te roepen wanneer dat nodig is."

"Ik had liever gezien dat één van de ervaren staatslieden die zo dapper waren om zich openlijk kandidaat te stellen, beloond waren voor hun moed. De Letse oud-president Vike-Freiberga of de Luxemburgse premier Juncker. Maar de regeringsleiders waren bang om in hun schaduw te komen staan", constateert Sargentini.

Catherine Ashton, de huidige eurocommissaris voor Handel, is voorgedragen als hoge vertegenwoordiger voor de buitenlandse politiek. Zo krijgt de nieuwe Europese Commissie er een vrouw bij op een belangrijke post. De hoge vertegenwoordiger wordt immers ook vice-voorzitter van de Commissie. Daarmee stijgt het aantal vrouwelijke genomineerden voor de commissie tot zes. "Maar zes vrouwen op zevenentwintig commissarissen is nog altijd schandalig weinig", vindt Sargentini. "Een extra reden om Neelie Kroes te behouden als eurocommissaris voor Mededinging."

Ashton zal zich nog moeten onderwerpen aan een hoorzitting en een stemming door het Europees Parlement. "Als eurocommissaris voor Handel is zij te kort in functie om indruk te hebben gemaakt", aldus Sargentini. "Tijdens de hoorzitting zal zij ons een overtuigende visie dienen te presenteren. Die moet er niet om draaien Europa rijker te maken, maar de wereld eerlijker en veiliger."