Voetbalvandalisme is helaas grenzeloos. Uitwisseling van persoonsgegevens van vandalen tussen de Europese lidstaten is een goed idee vindt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Voorwaarde is wel dat degenen die op de 'Europese voetbalvandalenlijst' staan, op de hoogte worden gebracht.

Buitenweg: "Ik ben blij dat het probleem rondom voetbalvandalisme ook op Europees niveau serieus wordt opgepakt. Uitwisseling van persoonsgegevens van personen die zich tijdens internationale voetbalwedstrijden misdragen, en dus een gevaar vormen voor de openbare orde, verhoogd de pakkans van de vandalen."

Op de hoogte stellen

Als voorwaarde stelt Buitenweg dat, naast de waarborgen die reeds aan privacy gesteld zijn bij gegevensuitwisseling, diegenen die op de lijst staan, hiervan op de hoogte worden gesteld. Hiervoor heeft zij een amendement ingediend, waarover het Europees Parlement dinsdag 9 april stemt. Buitenweg: "In tegenstelling tot een black list van criminelen, waarbij er belang is de zaak geheim te houden omdat de dader anders op de vlucht kan slaan, heeft een notificatieplicht een preventieve werking. Mensen die weten dat ze in de gaten worden gehouden, bedenken zich voor ze voor een tweede keer in de fout gaan."

Beroepsmogelijkheid

Daarnaast wijst Buitenweg op het recht van betrokkenen om tegen het besluit in beroep te gaan. Buitenweg: "Het kan natuurlijk dat iemand ten onrechte op de vandalenlijst terecht komt. Een beroepsmogelijkheid moet dan tot de mogelijkheden behoren."

Dinsdag 10 april stemde het Europees Parlement over de veiligheid bij voetbalwedstrijden met een internationale dimensie. Het voorstel is aangenomen. Helaas is het amendement van Buitenweg mbt de notificatieplicht niet aangenomen.