Europese wet van Sargentini maakt Russisch witwassen stuk moeilijker

Tussen 2010 en 2014 is er via 732 banken minstens 20 miljard dollar aan crimineel Russisch geld witgewassen.  Dat onthulde OCCRP, een samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten, met onder andere de Guardian. Uitgerekend vandaag begint Europarlementariër Judith Sargentini aan onderhandelingen om Europese witwaswetgeving aan te scherpen, waarmee dit soort praktijken in de toekomst voorkomen moeten worden.

“Deze onthullingen tonen aan hoe belangrijk het aanscherpen van de antiwitwasrichtlijn is”, reageert Sargentini. “Dubieuze zakendeals, waarbij geld afkomstig uit criminele activiteiten wordt witgewassen, zijn mogelijk dankzij brievenbusfirma’s en spookbedrijven.”

Ook Nederlandse banken zouden gebruikt zijn in deze wereldwijde wasmachine, meldt de NOS. Via de ING zou 2,4 miljoen dollar zijn witgewassen.

UBO-register

Het publiek register van uiteindelijk belanghebbenden (het UBO-register) dat Sargentini in eerdere wetgeving voor elkaar kreeg en die ze nu wil aanscherpen, speelt een belangrijke rol. “Zo’n register zou het voor de zogenaamde klanten van deze bedrijven onmogelijk maken om anoniem te blijven. Ze zijn de uiteindelijk belanghebbenden en staat geregistreerd in een publiek toegankelijke database.”

Het Europees Parlement steunt Sargentini in haar voorstel om het UBO-register uit te breiden met trusts. Na lobby van de toenmalig Britse premier David Cameron werd die rechtsvorm bij de vorige wetswijziging uitgezonderd. Uit de Panama Papers bleek echter dat Cameron zelf begunstigde was van een Panamese trust. Sargentini wil die maas in de wet nu ook dichten.