De Europese Commissie heeft op 9 juli het Europees Parlement geïnformeerd over het bewijsmateriaal dat de interne controle dienst van de Europese Commissie heeft gevonden over het financiële wanbeheer bij het statistisch bureau van de Europese Unie, Eurostat.

Zodra zij over deze gegevens beschikte heeft de Europese Commissie met forse maatregelen ingegrepen in het bureau van Eurostat.

Van Buitenen maakte al melding van vragen over Eurostat

De zaak Eurostat sleept al een aantal jaren. Zo werd in de dossiers die Paul van Buitenen in 1998 openbaar maakte al vermeld dat de zaak in 1996 was aangekaart door de vakbonden.
Sinds begin 2002 is de zaak weer op gaan spelen toen resultaten van het onderzoek door de fraude opsporingsdienst OLAF uitbleven en er problemen rond de verhoudingen in de staf van Eurostat in de media naar buiten werden gebracht. De begrotingscontrole-commissie(COCOBU) van het Parlement heeft de zaak opgepakt toen in de loop van dit voorjaar bleek dat de verantwoordelijke Commissarissen niet op tijd geïnformeerd waren
Er bleven vragen onbeantwoord. Dat was de voorlopige conclusie van de (COCOBU) na maanden van onderzoek. Op 9 juli bleek hoe juist deze conclusie was.
Want opeens kwamen er wel antwoorden op een aantal vragen. Toch zijn er nog steeds onduidelijkheden, met name over waarom het allemaal zo lang moest duren.
De volgende week hoopt de COCOBU in een extra ingelaste vergadering nog vóór de vakantie ook antwoord te krijgen op deze vraag.

GroenLinks wil antwoord op alle vragen

GroenLinks vindt dat de reactie van de Europese Commissie op de schandalige gebeurtenissen bij Eurostat en de maatregelen die ze nu neemt, onbegrijpelijk lang op zich hebben laten wachten. De begrotingscontrole commissie van het EP zal de Europese Commissie verder onder druk blijven zetten, om zo snel mogelijk haar concrete onderzoeksresultaten te presenteren zodat stappen kunnen worden gezet om herhaling van gevallen als van Eurostat te voorkomen.