Europarlementariërs roepen het crisisteam van de Europese Commissie op een noodplan te maken om kwetsbare asielzoekers te beschermen tegen het Covid-19 virus. GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik nam het initiatief voor deze oproep. Op de Griekse eilanden zitten nu meer dan 42.000 asielzoekers in kampen die bedoeld zijn voor 6.000 mensen. De overbevolking van de kampen en de slechte sanitaire voorzieningen zorgen ervoor dat preventieve maatregelen, zoals social distancing en zelfisolatie, onmogelijk zijn.

De oproep, die verzonden wordt namens de leden van de vakcommissie Burgerlijke Vrijheden en Justitie, wordt gesteund door een meerderheid in het Europees Parlement. Afgelopen week luidde Artsen Zonder Grenzen de noodklok om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie in het vluchtelingenkamp Moria, op het Griekse eiland Lesbos.

In de oproep dringen de Europarlementariërs aan op:

  • Preventieve evacuatie van mensen met een verhoogd risico, waaronder mensen ouder dan zestig jaar en mensen met luchtwegaandoeningen, diabetes of andere ziekten die het risico op ernstige symptomen verhogen.

  • Verhoogde capaciteit voor ziekenhuisopname en intensive care.

  • Snelle hervestiging moet worden gegarandeerd, met name van kinderen. Dit kan worden gedaan met aanvullende quarantainemaatregelen.

Strik: “Op de Griekse eilanden is amper medische zorg beschikbaar voor asielzoekers. Er zijn geen middelen en isolatieplekken om een mogelijke uitbraak van het coronavirus in de overvolle kampen tijdig te stoppen. Bovendien zijn veel vluchtelingen extra vatbaar voor het virus vanwege de slechte omstandigheden waarin ze al zo lang verkeren. Als de Europese Commissie niet begint met preventieve evacuatie, kan dit desastreuze gevolgen hebben. In deze tijd die voor ons moeilijk is, moeten we ook oog hebben voor andere mensen in nood.”

Lees hier de brief aan het crisisteam van de Europes Commissie.