Extra steun voor Afghanistan blijkt sigaar uit eigen doos

Tijdens de Afghanistan-top in Brussel werd afgelopen dinsdag bekend dat Afghanistan  in ruil voor extra geld voor de wederopbouw van het land migranten zal terugnemen. De Europese Commissie beloofde extra geld, maar is nu van plan om dit uit het bestaande budget voor ontwikkelingshulp te halen. Daarmee zet de Europese Commissie eerder toegezegd ontwikkelingsgeld in voor hele andere doeleinden, namelijk het oplossen van de Europese migratie-problematiek. “Een sigaar uit eigen doos”, concludeert Europarlementariër Judith Sargentini.

Sargentini: “Ontwikkelingshulp is hard nodig in Afghanistan: De EU erkent dat het aantal burgerslachtoffer en terroristische aanslagen in Afghanistan toeneemt. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken concludeert in sterke bewoording dat Afghanistan onveilig is, ook voor terugkerende uitgeprocedeerde asielzoekers.”

Sargentini vindt het belangrijk dat ontwikkelingsgeld niet wordt ingezet voor het oplossen voor het Europese migratieprobleem. De OESO1 heeft internationale regels en richtlijnen opgesteld voor de besteding van ontwikkelingsgeld. De plannen van de Europese Commissie druisen in tegen de richtlijnen waarin expliciet staat  dat de voorgestelde constructie niet door de beugel kan. Met deze boekhoudkundige truc wil de Europese Commissie twintig procent van het budget dat bedoelt is voor hulp aan Afghanistan anders besteden.

Het akkoord (de ‘Joint Way Forward on Migration’) past helaas in een plaatje van een Europa dat sluw onderhandelt: de bestaande ‘voor wat hoort wat’-methodiek van de Turkijedeal, waarin ontwikkelingssteun wordt gekoppeld aan migratiebeleid, wordt ook op Afghanistan toegepast. De EU wil 80.000 mensen terug sturen en Bulgarije dreigt met het terugtrekken van zijn vredesmilitairen die daar zijn om de rust te handhaven als Afghanistan zich niet aan het akkoord houdt.

Om de terugname van migranten soepel te laten verlopen, willen de Europese Commissie en de Afghaanse regering zelfs een nieuwe ‘migranten-terminal’ op het vliegveld van Kabul bouwen. “Het is een gotspe dat ontwikkelingsgeld wordt ingezet voor een speciale terminal om uitgeprocedeerde asielzoekers te ontvangen in een land dat totaal kapot is. Ontwikkelingsgeld mag niet voor dit soort zaken ingezet worden. Ik wil dat het Europees Parlement de Commissie tot de orde roept”, aldus Sargentini. Ze zet zich er binnen de commissie Ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement dan ook voor in om een te stokje te steken voor de creatieve boekhouding van de Europese Commissie.