Festival zonder wegwerpplastic

GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger doet vandaag in de Tweede Kamer een voorstel om op festivals en evenementen geen gebruik meer te maken van wegwerpplastic.

Dat doet zij tijdens een debat over het plasticbeleid in Nederland. De Algemene Rekenkamer oordeelde onlangs nog dat de overheid te weinig concreet beleid heeft om het gebruik van single use plastics te verkleinen en ook te weinig doelen stelt.

Kröger: “We willen allemaal minder plastic, vooral die troep die je na een keer gebruiken meteen weer weggooit. Dit is een simpele stap om daaraan bij te dragen. Ik reken op steun van andere partijen”.

Nederland is niet het enige land dat werkt aan regelgeving voor plastics op evenementen. Ook het Belgische parlement zet stappen in deze richting. Kröger wil het in Nederland regelen in de vergunningaanvraag voor evenementen in de publieke ruimte. Voor een vergunning worden criteria gesteld en één van deze criteria moet worden dat evenementen geen gebruik maken van single use plastics.  In Amsterdam moeten alle evenementen en festivals daar al aan voldoen om een vergunning te krijgen.

Ook festivals buiten de hoofdstad tonen aan dat het goed mogelijk is een festival zonder wegwerpplastic te organiseren. Welcome to the Village, een pop- en kunstfestival in Leeuwarden is twee jaar geleden overgestapt naar duurzame alternatieven. Single use plastics zoals bekertjes, bestek, borden en zelfs de plastic muntjes zijn uitgebannen.

Directeur Sjoerd Bootsma: “Als je minder plastic wil, dan moet je gewoon de keuze maken om het te doen. Simpel. Dat biertje smaakt echt niet slechter in een duurzamer bekertje. Onze bezoekers reageren zonder uitzondering positief.”