Wijnflessen met nazistische leuzen en afbeeldingen van Hitler en Musolini. Te koop in een benzinestation in Italië. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vraagt de Europese Commissie om opheldering. “Propaganda als ‘Ein Volk, ein Reich, ein Führer!’ verwacht je niet op verpakkingsmateriaal. Deze promotie van het nazi-verleden is onsmakelijk en verboden, ook in Italië."

schriftelijke vraagBuitenweg werd door een aantal verontruste burgers gewezen op de bizarre producten. "Een etiket is ervoor om de consument te verleiden. Middels deze etiketten wordt het nazisme als iets moois en positiefs aangeprezen door de producent. Een kwalijke zaak waar de Italiaanse overheid tegen hoort op te treden", aldus Buitenweg.

Momenteel zijn de Europese justitieministers bezig met een wetgevingsvoorstel om racisme en vreemdelingenhaat te bestrijden. Buitenweg wil weten of dit wetgevingsvoorstel praktijken als deze daadwerkelijk kan aanpakken. “Bestrijding van racistische propaganda mag geen dode letter zijn. Bij overtreding moet duidelijk zijn, hoe dit soort zaken wordt aangepakt”, aldus Buitenweg.



Schriftelijke parlementaire vraag

Datum: 3 september 2002

Indiener(s): Kathalijne Buitenweg, (GroenLinks) Nederland, Monica Frassoni, (Ecolo) België

Betreft: Racisme en xenofobie: de verkoop van flessen wijn met etiketten met foto´s van Hitler en Musolini en nazistische leuzen in benzinestations en toeristenwinkels in Italië

Tekst:Met enige regelmaat ontvangen wij meldingen van burgers die geschokt zijn over flessen wijn die in winkels in Italië te koop worden aangeboden. Het betreft flessen wijn met op het etiket afbeeldingen van Hitler en Musolini, vergezeld van leuzen als

“Ein Volk, ein Reich, ein Führer!”, “Blut und Ehre” en “Führerwein”.

Er is geen sprake van een ondergronds circuit: deze flessen worden verkocht in toeristenwinkels en shops van benzinestations. De meest recente melding die wij ontvingen is van augustus jl, en betreft benzinestations van Agip en Q8 in de omgeving van Trento.

Voor zover wij hebben kunnen nagaan verbiedt de Italiaans wet de verspreiding van zulke propaganda, maar wordt er in de praktijk door de Italiaanse justitie lang niet altijd tegen opgetreden.

Dit wordt bevestigd door een verslag van ECRI over de situatie in Italië dat is gepubliceerd op 23 april jl.

Op dit moment werkt de JBZ-raad aan een door de Commissie ingediend voorstel voor een kaderbesluit van de Raad betreffende de bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat (Com (01) 664).

Is het de bedoeling van de Commissie dat het soort propaganda zoals hierboven beschreven valt onder de definities in de voorgestelde artikelen 3 en 4 (m.n. 4e)?

Deelt de Commissie onze mening dat zulk materiaal in Italië verboden is maar dat de vervolging niet erg actief ter hand wordt genomen? Heeft de Commissie bij onderzoek in de lidstaten vooraf aan het schrijven van het voorstel zulks ook geconstateerd? Doet die situatie zich in andere lidstaten ook voor?

3. Heeft de Commissie redenen om aan te nemen dat met de implementatie van het kaderbesluit (gesteld dat de voorgestelde definities ongewijzigd blijven) de vervolging een impuls zal krijgen? En wat kan en wil de Commissie doen om te voorkomen dat het kaderbesluit en de nationale (implementatie-) wetgevingen voor wat betreft dit soort propaganda een dode letter blijven?