de gaskraan kan dicht
de gaskraan kan dicht

Gasstrategie kabinet is failliet

De gasstrategie van het kabinet is failliet, dat concludeert Tweede kamerlid Liesbeth van Tongeren naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over de gaswinning in Nederland. De conclusies zijn zeer pijnlijk, zegt Van Tongeren: “Decennia lang was de veiligheid van inwoners ondergeschikt aan het gasinkomen voor het Rijk. Het kabinet heeft het vertrouwen van de Groningers geschonden." Van Tongeren wil snel in debat met verantwoordelijk minister Kamp.

De gasstrategie van het kabinet is failliet, dat concludeert Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over de gaswinning in Nederland. De conclusies zijn zeer pijnlijk, zegt Van Tongeren: “Decennia lang was de veiligheid van inwoners ondergeschikt aan het gasinkomen voor het Rijk. Het kabinet heeft het vertrouwen van de Groningers geschonden." Van Tongeren wil snel in debat met verantwoordelijk minister Kamp.

“Het Rijk liep blind achter de miljarden aan, de NAM was doof voor lastige feiten over aardbevingen en bodemdaling en de toezichthouder hield vooral z'n mond. Dit zijn heel ernstige vaststellingen, waarover de Minister van Economische Zaken verantwoording moet afleggen. Het ergste is, dat er nog altijd niets is veranderd", aldus Van Tongeren.

 

GroenLinks vindt dat het Rijk snel moet afstappen van de gaswinningsstrategie, dat de toezichthouder op afstand van het ministerie moet komen en dat de Mijnbouwwet aangepast moet worden zodat gemeentes en provincies wat te zeggen krijgen bij gas- of olieboringen.

Van Tongeren: "De gemeentes Terschelling en Loppersum hebben nu niks te zeggen over gasboringen binnen hun gemeentegrenzen. De provincie Groningen heeft nu ook niets in te brengen. Dat moet veranderen. Het is hún grond, het zijn hún mensen die de dupe worden."

 

De gasstrategie van het kabinet is failliet. Volgens GroenLinks moet Nederland zo snel mogelijk onafhankelijk worden van gas. Alleen een eensgezinde Rijksstrategie om snel over te stappen op schone energie zorgt voor duurzame veiligheid voor mens en milieu.

"Het kabinet moet zijn tweeslachtige houding tegenover zonne- en windenergie laten varen en onverkort kiezen voor schoon ", aldus Van Tongeren.

Van Tongeren zal bij de regeling van werkzaamheden van aanstaande dinsdag verzoeken het reeds geplande dertigleden debat over het rapport om te zetten naar een snel te houden meerderheidsdebat.