GroenLinksKamerlid Ineke van Gent voorziet grote problemen door de nieuwe regels voor gastouders die vanaf 1 januari 2010 gaan gelden. Samen met de VVD en de SP stelt zij vragen. Van Gent: Staatssecretaris Dijksma moet er voor zorgen dat gastouders hun beroep kunnen blijven uitoefenen. Dat heeft ze toegezegd en daar houden wij haar graag aan.

Voor gastouders gaan in 2010 veel nieuwe regels gelden. Nu al is op tien vingers na te tellen dat een aantal van die regels gastouders in moeilijkheden brengen.

Bureaucratisch
GroenLinks heeft geen grote moeite met de extra kwaliteitseisen die gaan gelden, maar de uitvoering daarvan is veel te bureaucratisch vormgegeven. Van Gent: Het zotte is dat juist de professionele gastouders die al lang aan die kwaliteitseisen voldoen, het werken onmogelijk wordt gemaakt. Gastouders mogen bijvoorbeeld nog maar bij één gezin gaan werken. Dat is uit puur wantrouwen: anders krijgt de GGD het te druk met het uitvoeren van de controles.

Van Gent: Blijkbaar is het kabinet van mening dat het om minderwaardige baantjes gaat nu het voornamelijk vrouwen zijn die ze uitvoeren. Je zegt toch ook niet tegen een financieel adviseur dat hij maar een beperkt aantal klanten mag hebben.

Vragen van de leden van Gent (GroenLinks), Dezentjé Hamming (VVD) en Langkamp (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de regel dat gastouders nog maar op één adres opvang mogen bieden (ingediend op 20 oktober 2009)

  1. Bent u bekend met het feit dat vraagouders en gastouders in de problemen komen nu gastouders vanaf 1 januari 2010 nog maar op één adres opvang mogen aanbieden?
  2. Is er een inschatting te maken om hoeveel vraag- en gastouders het gaat?
  3. Erkent u dat door de bepaling dat nog maar één opvangadres is toegestaan vraagouders in de problemen komen omdat zij soms gedwongen worden andere vormen van opvang te regelen waarvoor lange wachtlijsten zijn? Zo nee, waarom niet?
  4. Deelt u onze angst dat ouders gedwongen zullen worden te stoppen met werken wegens gebrek aan opvang? Zo nee waarom niet?
  5. Bent u het met ons eens dat bij opvang aan huis het ook opvangen van kinderen van andere vraagouders in veel gevallen niet wenselijk zal worden geacht door de vraagouders bijvoorbeeld omdat er dan ook opvang moet plaatsvinden bij vraagouders thuis die op dat moment geen behoefte hebben aan opvang? Zo nee, waarom niet?
  6. Erkent u dat door de bepaling in de nieuwe wet gastouders in de problemen komen omdat zij vaak zullen moeten kiezen voor één gezin, waar zij dan volgens de regels persoonlijke dienstverlening weer niet meer dan drie dagen mogen werken? Zo nee, waarom niet?
  7. Bent u het met ons eens dat het voor gastouders daardoor moeilijk wordt om voldoende te verdienen om economisch zelfstandig te zijn, zeker als het gaat om kinderen die ook naar school gaan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe beoordeelt u dat?
  8. Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor de kinderen als zij niet in hun eigen huis, niet bij de gastouder, maar bij een ander gezin thuis worden opgevangen?
  9. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het algemeen overleg kinderopvang van 29 oktober aanstaande?