De Russen en Oekraïners hebben beloofd om de gastoevoer naar Europa te hervatten. Delegaties uit Rusland en Oekraïne spraken vandaag met elkaar in Brussel over de gasruzie tussen beide landen. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Joost Lagendijk is het een redelijk resultaat, maar biedt het geen structurele oplossing voor het probleem. Bovendien hebben de Oekraïners nu geen gas voor eigen gebruik en blijft het conflict in de lucht hangen.

Europese waarnemers
Alle drie de partijen zijn het erover eens dat de Europese Unie waarnemers moet sturen naar de Russisch-Oekraïnse grens om te controleren of Oekraïne geen gas aftapt voor eigen gebruik zolang er geen overeenstemming over de prijs is. Vervolgens zal Rusland de gaskraan weer open zetten. Daarmee is er nog geen overeenstemming voor de hervatting van de levering aan de Oekraïnse bevolking.

Lagendijk: "Rusland dwingt Oekraïne midden in de winter met de hand op de kraan om akkoord te gaan met een nieuwe gasprijs. Dat is onacceptabel. Aan de andere kant weigert Oekraïne een redelijke prijs voor het gas te betalen. Het is een potentieel explosief conflict, waarbij andere Russische belangen op de achtergrond meespelen. In 2006 draaide Rusland de gaskraan ook al dicht en er is grote kans dat dit niet de laatste keer zal zijn."

Olie- en gasverslaving
Volgens GroenLinks moet er worden gezocht naar een blijvende en vooral duurzame oplossing. "Dit gasconflict maakt eens te meer duidelijk hoe kwetsbaar de olie- en gasverslaving Europa maakt. We moeten harder op zoek naar alternatieven voor olie en gas, maar niet de doodlopende weg inslaan van kolen en kernenergie. Bij onze zoektocht naar andere energiebronnen moeten we ons richten op de toekomst. Investeren in hernieuwbare energie is niet alleen goed voor het milieu, het is ook noodzakelijk om niet volledig afhankelijk te zijn van machtswellustige leveranciers," aldus Lagendijk.

Ook is Lagendijk het niet eens met de mening van sommige Europese politici die vinden dat de EU eigenlijk niets met de gasruzie te maken heeft. Volgens hem moet de EU juist alles doen om conflicten aan haar grenzen te voorkomen: "In plaats van woedend te zijn op het armlastige buurland, zoals Commissievoorzitter Barroso, zouden we eens een handje kunnen helpen. Bijvoorbeeld door te helpen bij het massaal isoleren van verouderde Oekraïense gebouwen. Door gebrekkige isolatie gaat een groot deel van het gas, waarover nu gevochten wordt, verloren."