In 2004 groeit het Europees Parlement letterlijk uit zijn voegen. Toetreding van nieuwe lidstaten maakt een extra gebouw noodzakelijk. Bewoners van de EU-wijk in Brussel en het Europees Parlement worden het echter niet eens over de hoogte en inpassing van het gebouw. Het parlement moet zich socialer opstellen en het monumentale treinstation behouden, vindt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Treinstation

Deze week gingen buurtbewoners, de projectontwikkelaar en het bureau van het Europees Parlement met elkaar in debat. Op de plek waar het extra parlementsgebouw moet komen, staat het monumentaal station Gare Leopold, het oudste treinstation van België. Buitenweg:

“De buurtbewoners maken zich zorgen over de inpassing van het nieuwe gebouw in de wijk. Zij willen niet dat het gebouw te hoog wordt en daarmee het stationsplein, met zijn restaurants en cafés, overschaduwt. Daarnaast is het monumentale stationsgebouw van grote historische waarde. Terecht willen de inwoners dat het gebouw wordt gerenoveerd en een sociaal-culturele functie krijgt.”

Morele plicht

Het parlement is medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid van de EU-wijk Elsene in Brussel, vindt Buitenweg. “Bij de bouw van het huidige Parlement heeft de projectontwikkelaar, de SEL, zich gecommitteerd aan een reeks van afspraken, waaronder het bouwen van woningen ter compensatie van het toenemend aantal kantoren in de wijk. Dat is nog steeds niet gebeurd. Een combinatie van wonen en werken is belangrijk om te voorkomen dat er buiten kantooruren een no-go gebied ontstaat. Een multifunctioneel karakter van de wijk is noodzakelijk voor de leefbaarheid voor bewoners en de mensen die er werken. Daarnaast is het beloofde mobiliteitsplan nooit goed uitgewerkt.”

Het parlement is juridisch niet aansprakelijk voor de nalatigheid van SEL, maar, als het wederom met SEL in zee gaat, heeft het wel een morele verantwoordelijkheid, aldus Buitenweg. “Bij een nieuw contract met SEL moeten de oude afspraken worden meegenomen.” Daarnaast is Buitenweg ontstemt over de huidige wijze van aanbesteding voor het extra parlementsgebouw. “De eisen van het parlement waren zo geformuleerd dat ze op maat gesneden leken voor projectontwikkelaar SEL. Andere projectontwikkelaars hadden daardoor geen reële kans.”

Voorbeeldfunctie

Toch vindt ook Buitenweg dat er snel een oplossing moet komen. De verbouwing moet zijn afgerond als de nieuwe lidstaten toetreden. Buitenweg: ”De uitbreidingslanden mogen niet de dupe worden van dit Brussels beleid, maar evenmin kunnen de belangen van de direct betrokken burgers, de buurtbewoners, aan de kant geschoven worden. Het parlement heeft een voorbeeldfunctie en die zal zij ook in dit soort praktische zaken waar moeten maken.”