Een elektrische auto aan een laadpaal
Een elektrische auto aan een laadpaal

Geef de e-auto een boost

Vandaag overhandigt GroenLinks een actieplan voor een soepele omschakeling naar elektrisch vervoer aan Minister Kamp (Economische Zaken). Liesbeth van Tongeren: ‘De stekkerauto is de auto van de toekomst. Om in 2020 ten minste 200.000 e-auto’s op de Nederlandse weg te krijgen moet elektrisch rijden betaalbaar, aantrekkelijk en praktischer worden. Het kabinet kan meer doen om dit doel te halen. We dagen Minister Kamp uit om als eerste bewindspersoon in Nederland zelf in een volledig elektrische auto te rijden.’

GroenLinks wil dat elektrisch autorijden op korte termijn even makkelijk wordt als rijden in een benzine- of dieselauto. ‘Wie nu zijn auto langs de snelweg wil opladen moet naar een laadstation zonder koffieautomaat of WC, vanwege de onlogische regels van Rijkswaterstaat. GroenLinks wil meer en aantrekkelijker laadopties. Langs de snelweg, maar ook in parkeergarages,’ zegt Van Tongeren.

De aanschafkosten van een volledig elektrische auto zijn nu voor de meeste gezinnen te hoog, terwijl iedereen voordeel heeft van schone lucht en een goed klimaat. Daarom wil GroenLinks een aanschafpremie voor de gewone Nederlander totdat er 1 miljoen e-auto's in ons land rondrijden.

Liesbeth van Tongeren: ‘Consumenten kijken eigenlijk alleen naar de aanschafkosten van een auto en nooit naar de gebruiks- en onderhoudskosten. Elektrische auto’s zijn goedkoop in het gebruik en onderhoud, maar nog duur in de aanschaf. Ik wil de 'vergroener' belonen met een aanschafpremie voor e-auto’s en de vervuilendste auto’s iets meer laten betalen.’

Tot slot moeten e-automobilisten praktische voordelen krijgen. In landen als Noorwegen is dat al heel normaal. Tot deze voordelen horen lagere parkeerkosten voor stekkerauto's en, waar de verkeersveiligheid het toelaat, toegang tot spitsstroken en de bus- en trambaan.

Van Tongeren presenteert het plan tijdens het energiedebat met Minister Kamp.