Jongeren

Geef jongeren meer zekerheden om hun leven op te bouwen

Er zijn te veel jongeren met stress en burn-out, staat vandaag in het AD in een opiniestuk van GroenLinks-Kamerleden Lisa Westerveld en Paul Smeulders. Westerveld en Smeulders willen de overheersende prestatiedruk in onze samenleving afremmen.

Kinderen en jongeren ervaren steeds vaker stress en kampen met burn-out klachten. Pedagogen zien stressverschijnselen al bij 4-jarigen. Op scholen wordt volop getoetst. En ouders willen dat hun kinderen zo goed mogelijk presteren en investeren elk jaar steeds meer in huiswerkbegeleiding en andere hulp.

Ook tijdens en na de middelbare school blijft de druk groot. Studenten worden gestimuleerd zo snel mogelijk hun studie af te ronden. En jongeren kunnen steeds moeilijker aan een betaalbare woonruimte komen en hebben vaak geen uitzicht op een vast contract. Door de onzekerheid om een woning te krijgen stellen jongeren steeds vaker levenskeuzes uit.

Naar een ontspannen samenleving
“Prestatiedruk begint al bij kinderen en wordt meegenomen in de rest van je schooltijd en carrière”, zegt Lisa Westerveld. “Kinderen en jongeren moeten zichzelf kunnen ontwikkelen zonder onder zware druk te staan, zonder zich zorgen hoeven te maken of ze wel een fatsoenlijke baan of woonruimte krijgen.”

Bij het debat 'De Sociale Staat van Nederland' vandaag in de Tweede Kamer, kaartte Paul Smeulders de situatie van jongeren aan. "We leven in een keiharde concurrentie maatschappij, een samenleving van winnaars en verliezers. We moeten toe naar een ontspannen samenleving. Een samenleving waar je bijdrage aan de maatschappij meer waard is dan het geld op je bank of je carrière. GroenLinks wil een meer ontspannen samenleving waarin solidariteit centraal staat.”