GroenLinks wil dat de zorg zo georganiseerd wordt dat mensen zo veel mogelijk zelf de regie over hun leven behouden. Dat betekent dat langdurige zorg bij voorkeur niet in grote en bureaucratische instellingen wordt georganiseerd, maar op een persoonlijk niveau, dichtbij mensen in de wijk. Vanuit het uitgangspunt van eigen regie verzet GroenLinks zich daarom tegen de bezuinigingen op de thuiszorg, dagbesteding en persoonsgebonden budgetten. Dat heeft Tweede Kamerlid Linda Voortman maandag naar voren gebracht in het debat over de langdurige zorg.

Voortman:

Goede zorg neemt belemmeringen zo veel mogelijk weg opdat iedereen volwaardig kan meedoen in de samenleving. Wie wil dat mensen langer thuis kunnen wonen moet niet fors snijden in dagbesteding, thuiszorg en pgb’s en dat doet dit kabinet juist wel. In de kabinetsmaatregelen voeren financiële motieven de boventoon en wordt de mens vooral als kostenpost gezien. Om de langdurige zorg beter en de samenleving inclusiever te maken moet er meer aandacht zijn voor eigen regie, medezeggenschap en solidariteit.

Voortman verzet zich daarom tegen de stapeling van kortingen waarmee zorgbehoevende ouderen en gehandicapten te maken krijgen. Voortman spreekt zich ook uit tegen geplande korting van 5% op het pgb en de invoering van een 10-uursgrens waardoor 42.000 budgethouders hun zorg verliezen. Daarnaast hekelt zij het feit dat er wel met werkgevers en werknemers in de zorg en met gemeenten gesproken wordt over de plannen, maar dat patiëntenorganisaties geen inspraak op de plannen hebben.

“Waar zijn de mensen die zorg nodig hebben? Er is tot nu toe alleen óver deze mensen gesproken. Het is de hoogste tijd dat zij ook inspraak krijgen in het beleid. Niet de markt of de overheid, maar de mens moet centraal staan,” aldus Voortman.

Volgende week dient Linda Voortman in de Kamer een aantal voorstellen in om de bezuinigingen op pgb en thuiszorg terug te draaien en clientenondersteuning te versterken. Afgelopenzaterdag sprak Voortman op een demonstratie tegen de bezuinigingen op de thuiszorg in Amsterdam. Bekijk het videoverslag van die demonstratie.