GroenLinks wil dat het kabinet de Tweede Kamer inzicht geeft in de afspraken die de belastingdienst heeft gemaakt met Starbucks. Tweede Kamerlid Jesse Klaver doet dat voorstel nadat staatssecretaris Wiebes vandaag aan de Kamer schreef dat er inzicht kan worden geboden in de afspraken met multinationals bij “kwesties waarbij de behandeling van een specifieke belastingplichtige centraal staat in de beoordeling door de Tweede Kamer van de wetsuitvoering door het kabinet.” Eerder hield staatssecretaris Wiebes vol dat hij vanwege juridische gronden de Kamer geen inzicht kon geven in de afspraken die gemaakt zijn met Starbucks. De Europese Commissie onderzoekt de belastingvoordelen die Nederland aan Starbucks heeft gegeven, omdat er een verdenking bestaat van ongeoorloofde staatssteun.

Klaver: “De informatie die staatssecretaris Wiebes geeft over de afspraken die onze belastingdienst maakt met grote bedrijven blijft erg algemeen. Maar: the devil is in the details. De staatssecretaris kan de Kamer niet zoet houden met deze schijnopenheid. Er moet een einde komen aan de praktijk waarbij Nederland geheime afspraken maakt met grote bedrijven waardoor zij miljoenen aan belasting kunnen ontlopen, ten koste van burgers en het mkb.”

Klaver zal morgen vragen het debat over belastingontwijking versneld in te plannen. Voor aanvang van het debat wil hij dat de Tweede Kamer, eventueel vertrouwelijk, inzicht krijgt in de afspraken die de belastingdienst heeft gemaakt met Starbucks.