Ambitieuze Europese doelen voor duurzame energie en energiebesparing, vertaald in bindende nationale subdoelen, zijn meer dan ooit nodig. Daarmee gaan we klimaatverandering tegen, scheppen we banen en verminderen we Europa's afhankelijkheid van vervuilende energiebronnen in de vorm van geïmporteerd gas, olie en steenkool, onder andere uit Rusland. Helaas verwierp de Tweede Kamer dinsdagmiddag een GroenLinks-motie hierover.

De coalitiepartijen PvdA en VVD stemden tegen, net als het CDA en de PVV. Daarmee bewijzen zij vooral de Russische president Poetin een dienst.

We moeten in snel tempo afkicken van olie en gas, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. “Als de Europese regeringsleiders dat komende donderdag op de eurotop besluiten, dan zendt dat een duidelijk signaal aan Poetin, die zijn macht baseert op de Russische export van fossiele energie. Maar helaas hoeft Rutte zich hier nu in Brussel niet sterk voor te maken.”

Vorige week schreef Eickhout een open brief aan PvdA-leider Diederik Samsom. Hij daagde de PvdA-leider uit om zijn mooie woorden over duurzame energie eindelijk om te zetten in daden. "Helaas heeft Samsom vandaag de zoveelste kans daartoe laten lopen", aldus Eickhout.