Het kabinet moet gerichte acties ondernemen om het aantal kinderen dat in armoede opgroeit drastisch terug te dringen. Dat bepleit GroenLinks Tweede-Kamerlid Linda Voortman. Zij wil dat als ouders schulden hebben, kinderen niet in meer armoede komen te leven doordat er beslag wordt gelegd op toe- en bijslagen die de ouders voor de kinderen ontvangen.

Voortman:

Armoede in je jeugd werkt een leven lang door en gaat vaak ook over op volgende generaties. Daarom is het zaak gezinnen met lage inkomens extra te ontzien. Schulden van ouders moeten afbetaald worden, maar daar mogen kinderen niet de dupe van worden. Daarom stelt GroenLinks voor dat er geen beslag gelegd mag worden op posten die met kinderen van doen hebben, zoals kinderopvangtoeslag, als dat meer armoede tot gevolg heeft.

Naar verwachting zullen in 2013 zo'n 656.000 huishoudens in armoede moeten doorbrengen. Voortman: 'Staatssecretaris Klijnsma heeft zich binnen de PvdA altijd hartstochtelijk ingezet om kinderen voor armoede te behoeden. Nu heeft zij de kans om die mooie ambities waar te maken.'