Het Europees Parlement heeft vanmiddag het SWIFT-akkoord over de doorgifte van bankgegevens aan de Verenigde Staten verworpen. Een overwinning voor de burgerrechten. Nederland moet de Amerikaanse regering nu duidelijk maken dat een bilateraal akkoord over de doorgifte van deze gegevens er niet in zit, vindt GroenLinks.

"De Amerikaanse regering heeft voorafgaande aan de stemming in het Europees Parlement laten weten dat zij akkoorden met afzonderlijke EU-landen zou nastreven als het Europarlement het SWIFT-akkoord zou verwerpen", zegt Judith Sargentini, europarlementariër voor GroenLinks. "Ook eurocommissaris Cecilia Malmström heeft vandaag de verwachting uitgesproken dat de Amerikanen voor een bilateraal akkoord zullen gaan. Voor zo’n bilaterale deal komen twee EU-landen in aanmerking: België, waar SWIFT gevestigd is, en Nederland, waar de server met gegevens over financiële transacties staat. Den Haag moet zich schrap zetten om de Amerikaanse druk te weerstaan."

Geen uitverkoop via achterdeur

"In België hebben de politieke partijen al met elkaar afgesproken dat zij geen bilateraal akkoord zullen sluiten met Washington", constateert Naïma Azough, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks. "Ik roep de Nederlandse regering op om eveneens duidelijk te maken dat zij geen inzage in bankgegevens zal verschaffen langs een bilateraal achterdeurtje."

"De regering in Washington moet te verstaan worden gegeven dat zij geen andere keus heeft dan in te gaan op de eis van het Europees Parlement", vervolgt Azough. "Dat betekent dat de VS eerst een bindend transatlantisch akkoord moeten sluiten met de Europese Unie over privacy en gegevensbescherming. Er mag geen sprake zijn van de uitverkoop van alle bankgegevens van Europese burgers zonder ook maar enige voorwaarde of wederkerigheid."

Lees ook: