Tot ongenoegen van GroenLinks ontvangt de Noord-Koreaanse regering reeds een aantal jaar EU-hulp voor een nucleair energieprogramma. Aan deze hulp is de, wellicht overbodig klinkende, voorwaarde verbonden dat de hulp niet naar kernwapens mag gaan. Nu vorige week bleek dat Noord Korea hier wel degelijk aan werkt, trapte GroenLinks-europarlementariër Kathalijne in de budgetcommissie op de rem en zette de gelden in de reserve.

Aangezien de meerderheid van het Europees Parlement destijds vóór EU-financiering van een nucleair energieprogramma in Noord-Korea, KEDO genoemd, was, konden de Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, het besluit niet tegenhouden. De Groenen/EVA-fractie heeft uit duurzaamheids oogpunt altijd principiële bezwaren gehad tegen deze bijdrage.

Buitenweg, lid van de begrotingscommissie die deze week over de EU-begroting besloot: "Bij het uiteindelijk besluit lag er de harde voorwaarde dat hulp niet in strijd mag zijn met het non-proliferatie verdragen dus onder geen beding voor kernwapens gebruikt mocht worden. Nu blijkt dat Noord-Korea ook kernwapens aan het ontwikkelen is, moet goed onderzocht worden hoe een en ander precies in elkaar zit. Tot dat duidelijk is dat het geld niet aan wapens maar aan de ontwikkeling van energie gaat blijft het in de reserve staan en dus nog niet aan Noord-Korea beschikbaar gesteld." Het Europees Parlement stemde vandaag in met het voorstel van Buitenweg.

Ter info:

KEDO staat voor Korean Peninsula Energy Development Organization en wordt gefinancierd door de VS, Japan Zuid Korea en de Europese Unie. Het is opgezet om Noord Korea in staat te stellen een nucleaire energievoorziening te ontwikkelen en tegelijk daar zoveel controle over te hebben dat Noord Korea geen atoomwapens zou ontwikkelen. Het gaat om 20 miljoen Euro Europees geld in 2003.