Het Europarlement heeft ingestemd met een verbod op het klonen van dieren voor de voedselproductie. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij met de brede steun voor dit verbod. Zij vindt dat gekloonde dieren en de producten ervan, uit de Europese Unie geweerd moeten worden.

Volgens Buitenweg is het een belachelijk idee dat de Europese Commissie de deur open wil zetten voor gekloonde dieren en de producten ervan. "We moeten de natuur niet nog verder gaan verpesten. Gekloonde dieren zijn gemiddeld vaker ziek en leven korter. Door klonen worden de verschillen in erfelijke eigenschappen tussen landbouwdieren kleiner. De kans op een uitbraak van dierziektes neemt daardoor toe."

GroenLinks is eveneens van mening dat dieren niet als producten moeten worden gezien, maar als levende wezens. "Neem de dikbilkoeien in de bio-industrie bijvoorbeeld, die vrijwel uitsluitend via een keizersnee bevallen. Of neem het schaap Dolly dat als het eerste gekloonde dier in 1996 werd geboren en heel vroeg aan haar einde kwam. Waarschijnlijk doordat ze uit een beschadigde cel werd verwerkt. Daar is weinig natuurlijks meer aan, laat staan dat het ook maar van enig respect voor dieren getuigt", zegt Buitenweg.

Zie ook:

dossier Dierenwelzijn