De Miljoenennota 2013 bevat geen grote verrassingen. Dit stelt GroenLinks vandaag na de troonrede en de presentatie van de begroting. Wel is het een bijzonder stuk, omdat de nota niet van het kabinet afkomstig is maar van de Kamer. GroenLinks presenteerde vandaag samen met CDA, VVD, D66 en ChristenUnie de uitwerkingen van het akkoord dat zij in de lente sloten.

 

GroenLinks is blij dat in de Miljoenennota wordt vastgehouden aan de belangrijke dingen die in het akkoord zijn bereikt, zoals de bijdrage die wordt gevraagd aan de hoge inkomens, de kolenbelasting en het schrappen van de pijnlijke bezuinigingen op passend onderwijs, op de sociale werkplaatsen, op het persoonsgebonden budget. Of alle maatregelen na de formatie nog blijven staan, is nu echter de vraag.

 

 

Fractievoorzitter Jolande Sap: “Het wordt spannend hoe het na de formatie verder gaat. Juist de partijen die lijken te gaan formeren, VVD en PvdA, schieten zelf al volop gaten in de Begroting 2013. De PvdA heeft steeds gezegd dat ze de btw-verhoging wil terugdraaien. De VVD wil door gaan met de reiskostensubsidie, terwijl de files met 19% afnemen als je die afschaft. De vraag is wat er voor in de plaats komt. Het mag nooit ten koste gaat van bijvoorbeeld mensen die extra zorg nodig hebben, of kinderen die extra begeleiding in het onderwijs kunnen gebruiken. Het gaat immers over vele miljarden.”

 

 

GroenLinks vindt dan ook dat er meer haast gemaakt moet worden met de overgang naar duurzame energie. Met het huidige beleid komen we in 2020 niet verder dan rond de 8% schone energie. Dat is minder dan de Europese verplichting van 14%. GroenLinks roept de formerende partijen op in te zetten op 20%.

Deze 20% vergroening is te bereiken door onder andere energiebedrijven te verplichten schone stroom te produceren. Daarnaast moet de nieuwe regering groene burgerinitiatieven stimuleren. Met de subsidie in het Lente-akkoord is een eerste stap gezet. GroenLinks wil doorpakken en bepleit een belastingvrijstelling voor groepen burgers die hun eigen schone stroom opwekken.

 

 

Sap: “Het is cruciaal dat de stappen richting een groene economie uit het Lente-akkoord overeind blijven. De minister van Financiën sprak over de noodzaak van dijkversterking rond onze overheidsfinanciën. Dat is waar, maar de schuld die we overdragen aan onze kinderen is niet alleen financieel, maar ook ecologisch.”