Tot ongenoegen van GroenLinks ontvangt Noord-Korea al jaren EU-hulp via een nucleair energieprogramma (KEDO). Nu blijkt dat Noord Korea toch een kernwapenprogramma ontwikkelt en het non-proliferatieverdrag heeft opgezegd, is er een penibele situatie ontstaan. Vandaag debatteert het Europees Parlement over Noord Korea. De Groenen pleiten voor steun aan duurzame energie in plaats van kernenergie.

KEDO staat voor Korean Peninsula Energy Development Organisation. Naast de Europese Unie steken de Verenigde Staten, Japan en Zuid Korea geld in dit nucleair energieprogramma (o.a. de bouw van twee nieuwe kernreactoren in Noord-Korea). De Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, heeft uit duurzaamheids oogpunt altijd principiële bezwaren gehad tegen deze bijdrage.

Bevriezen en hervormen
Bij de laatste begrotingsbehandeling is besloten het Europese geld bestemd voor KEDO te bevriezen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: “De regering in Pyongyang heeft openlijk erkend aan kernwapens te werken. De Noord-Koreaanse toezegging om het plutonium en de kennis, die is ontwikkeld met het nucleair energieprogramma, niet te gebruiken voor ontwikkeling van een kernwapenprogramma, blijkt een loze belofte. Hier wreekt zich het feit dat KEDO niet de duurzame oplossing heeft gekozen voor het Noord-Koreaanse energievraagstuk: investeren in energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen.” Daarom wil Buitenweg verder gaan dan bevriezing van het geld. “Ik stel voor dat het Europees Parlement de financiële steun aan KEDO, die in de begroting van de EU is voorzien, toewijst aan ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen en aan het herstel van het elektriciteitsnet in Noord Korea.”

Windenergie
Wat betreft duurzame energiebronnen, scoort windenergie in Noord-Korea het hoogst. Buitenweg: “Er bestaan goede mogelijkheden voor windmolenparken langs de oost- en westkust van Korea. Voorbeelden uit Japan, Zuid-Korea en China bewijzen dit." Na enorme overstromingen in 1996 is een aantal waterkrachtcentrales beschadigd en buiten bedrijf gesteld. Met alle gevolgen van dien. "Het doortrekken van de aardgasleiding uit Irkoetsk, Rusland, in het noorden kan bijdragen de energievoorziening te garanderen en milieuvervuiling in te perken", aldus Buitenweg.
Naast windenergie zijn zonne-energie, biomassa en aardwarmte andere voorbeelden van duurzame energie die volgens diverse studies levensvatbaar kunnen zijn in Noord Korea. Buitenweg: “Dáár moet de Europese Unie in investeren, niet in een nucleair energieprogramma.”

Donderdag 30 januari stemde het Europees Parlement over dit wijzigingsvoorstel van de Groenen/EVA-fractie. Het voorstel kreeg helaas geen meerderheid.