Een Amerikaans bedrijf wil in de EU het eerste gen-huisdier verkopen: de GlowFish. De visjes zijn genetisch gemanipuleerd zodat ze licht geven en dus 'leuk' zijn als huisdier. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo vindt dat stuitend en in strijd met Europese dierenwelzijnregels. Hij vroeg de Europese Commissie om een import- en verkoopverbod.

vraag aan ECGen-zeebravis
Voor het lichtgevende effect van een genetisch veranderd zeebravisje maakt het Amerikaanse bedrijf Yorktown Technologies gebruik van een groen fluorescerend gen uit een kwal en een rood fluorescerend gen uit een zeeanemoon. Die zorgen ervoor dat het zebravisje groen of rood opgloeit onder ultraviolet licht in een donkere omgeving. Vandaar de naam: GlowFish.

Vijf dollar
Oorspronkelijk werd dit visje in Singapore ontwikkeld als indicator voor toxische stoffen in water: bij contact met giftige stoffen gloeit het visje rood op. Nu dreigt het transgene zebravisje een gewild huisdier te worden, voor de prijs van vijf dollar. De Roo: "Genetische manipulatie kan zeer kwalijke gevolgen hebben. De gevolgen op lange termijn zijn niet in te schatten. Het veranderen van de genen voor de fun is, ook met het oog op dierenwelzijn, stuitend en onwenselijk."

Moratorium
In de Europese Unie is nog steeds een moratorium op de import en verkoop van GMO-producten. Via die weg hoopt De Roo een stokje voor deze ontwikkeling te steken. Het Amerikaanse bedrijf wil 5 januari starten met de verkoop van het transgene zebravisjes. De Roo: "De Europese Commissie moet stappen nemen tot een import- en verkoopverbod in de EU, want dit is in strijd met het nog steeds geldende moratorium."

Schriftelijke parlementaire vraag van Alexander de Roo (GroenLinks)
(11 december 2003)
Betreft: GlowFish, genetisch gemanipuleerd zeebravisje

Het Amerikaans bedrijf Yorktown Technologies start maandag 5 januari de verkoop van het eerste gemanipuleerde huisdier. Onder de naam GlowFish is een zebravisje genetisch gemanipuleerd. Een groen fluorescerend gen uit een kwal en een rood fluorescerende gen uit een zeeanemoon zorgt ervoor dat het zebravisje groen of rood opgloeit onder ultraviolet licht in een donkere omgeving.

De GlowFish werd oorspronkelijk in Singapore ontwikkeld om te dienen als indicator voor toxische stoffen in water: bij contact met giftige stoffen gloeit het visje rood op.
Nu dreigt het transgene zebravisje een gewild huisdiertje te worden, voor de prijs van 5 dollar.

Is de Europese Commissie met mij van mening dat het genetisch manipuleren van deze visjes in strijd is met het Protocol betreffende de bescherming en het welzijn van Dieren, zoals opgenomen in het Verdrag van Amsterdam(1997)?

Welke stappen is de Europese Commissie van plan te ondernemen tegen de import naar en de verkoop binnen de Europese Unie, conform het vigerende moratorium met betrekking tot GMO-producten?